Виконком міськради Одеси погодив демонтаж пам'ятників Катерині ІІ і Суворову

Члени виконкому погодили демонтаж пам'ятника Катерині ІІ
Фото: dumskaya.net
Виконавчий комітет міської ради Одеси на засіданні 24 листопада погодив проєкт рішення про демонтаж і перенесення пам'ятника Катерині II (офіційна назва – "Засновникам Одеси").

Трансляцію вели на YouTube-каналі міськради. Також про це повідомив Telegram-канал міської ради.

Рішення ухвалили одноголосно, але, як зазначає "Думська", з другої спроби.

Члени виконкому на початку засідання не змогли ухвалити рішення щодо пам'ятника Катерині (цю частину теж транслювали в YouTube, але без звуку). Під час першої частини засідання депутати також погодили проєкт рішення про демонтаж і перенесення до музею пам'ятника Суворову, додає "Думська". Рішення щодо пам'ятника Катерині розглянули під час другої частини засідання.

Обидва питання ще має розглянути міськрада. Засідання призначили на 30 листопада.

Контекст:

Пам'ятник Катерині II в Одесі розташований в історичному центрі міста, на Катерининській площі. Його встановили 1900 року. Після революції 1917 року пам'ятник знесли, залишки бронзових скульптур зберігали у краєзнавчому музеї міста, 2007-го під час реставрації площі монумент повернули на колишнє місце.

Нинішня офіційна назва – "Пам'ятник засновникам Одеси" (біля ніг статуї імператриці стоять скульптури адмірала Хосе де Рібаса, інженера Франсуа де Волана та князів Григорія Потьомкіна і Платона Зубова). Із назвою пов'язаний один із міфів про Одесу, вигідний РФ. Як пояснюють місцеві історики, Катерина ІІ не має жодного стосунку до заснування міста і жодного разу там не була (докладно про історію пам'ятника та міфи – у матеріалі "ГОРДОН").

РФ і далі експлуатує міф про "засновницю". Зокрема, таку заяву 27 жовтня зробив президент РФ Володимир Путін. "Одеса – справді одне з найкрасивіших міст світу. Як відомо, Одесу заснувала Катерина II, і навіть крайні націоналісти не наважуються знести пам'ятник засновниці міста. Одеса може бути і яблуком розбрату, і символом вирішення конфліктів, і символом знаходження якогось вирішення всього, що зараз відбувається", – сказав він, цитує РБК.

Наразі пам'ятник закрито дерев'яними щитами. Згідно з опитуванням, яке проводили на міській платформі "Соціально активний громадянин", більшість одеситів висловилися за його демонтаж.