У "ВКонтакте" заявили, що обійшли блокування в Україні

"ВКонтакте" заборонена в Україні з 2017 року
Фото: depositphotos.com

Російська соцмережа "ВКонтакте" заявила, що українці можуть користуватися її месенджером без VPN.

Російська соцмережа "ВКонтакте" заявила, що змогла обійти блокування в Україні у своєму мобільному додатку. Про це йдеться на сторінці "VK Україна".

"Між вами і месенджером, музикою, іграми та багатьма іншими сервісами більше немає перешкод – користуйтеся VK, як і раніше, без VPN", – ідеться в повідомленні.

Кореспонденту видання "ГОРДОН", який проживає в Києві і користується оператором Vodafone, дійсно вдалося дістати доступ до соцмережі через мобільний застосунок без використання VPN. На комп'ютері соцмережа все ще залишається заблокованою.

Скріншот: VK Україна / "ВКонтакте"

Доступ до деяких російських і сепаратистських ресурсів обмежено з травня 2017 року на строк від одного до трьох років відповідно до указу президента №133/2017, яким тодішній глава держави Петро Порошенко ввів у дію рішення РНБО про санкції проти російських та українських фізичних осіб і компаній.

До списку санкцій серед інших потрапили соціальні мережі "ВКонтакте" та "Однокласники", а також сервіси Mail.Ru і "Яндекс", сайти російських антивірусних компаній "Лаборатория Касперского" і "Доктор Веб". 17 травня указ було опубліковано в "Урядовому кур'єрі", і він офіційно набув чинності. У 2018-му і 2019 роках у документ вносили зміни (укази №176/2018 та №82 /2019).

На сайті президента було зареєстровано петицію із проханням скасувати санкції щодо російських соцмереж, проте Порошенко відмовився її задовольнити. У відповіді на петицію він підкреслив, що "ВКонтакте" і Mail.Ru "широко використовували російські спецслужби для просування російської пропаганди і проведення спеціальних інформаційних операцій проти України і її громадян".

15 травня 2020 року президент Володимир Зеленський продовжив ще на три роки заборону російських соцмереж.