"Вплив та шантаж Росії". Епіфаній розповів, що заважає церкві Грузії визнати автокефалію ПЦУ

Епіфаній сказав, що неодмінно настане час, коли ПЦУ матиме визнання Грузинської та інших церков
Фото: radiosvoboda.org
Росія тисне на Грузинську православну церкву, щоб та не визнавала автокефалії Православної церкви України. Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло 18 грудня.

За словами Епіфанія, Україна чекає на те, що Грузія визнає автокефалію ПЦУ.

"Ми очікуємо. У нас іде прогрес. У нас немає регресу. Але є багато церков, які очікують. Справді, з грузинами українці мають дружні, хороші стосунки. І я дуже багато чую від грузин, які кажуть: "Чому наша церква до цього часу ще не визнала автокефалії ПЦУ?" Але там є вплив, як ми розуміємо і знаємо, Російської Федерації, є шантаж Грузинської церкви – якщо вони визнають українську автокефалію, то остаточно заберуть від них Абхазію, тобто частину окупованої території зараз. І тому йде таке вагання. Але неодмінно прийде той час", – сказав він.

Епіфаній зазначив, що після надання Україні томосу про автокефалію минуло лише три роки – короткий строк для історії церкви.

"Ми говоримо про тисячолітню історію, про древнє коріння. Упродовж цих трьох років зроблено і так дуже багато. І неодмінно в майбутньому до цього процесу доєднаються інші церкви, тому що правда завжди перемагає", – пояснив предстоятель ПЦУ.

Контекст:

Православну церкву України створили на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також двоє архієреїв Української православної церкви Московського патріархату.

5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У диптиху помісних церков, опублікованому на сайті Вселенського патріархату, ПЦУ посідає 15-те місце.

ПЦУ визнали Вселенський та Александрійський патріархати, Грецька та Кіпрська помісні православні церкви.