Упровадження тестування контактних осіб може збільшити показники захворюваності на COVID-19 – Степанов

Степанов: Станом на сьогоднішній ранок у наших лабораторних центрах узагалі немає черг
Фото: rada.gov.ua
Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов заявив, що у країні зменшилася кількість звернень громадян із підозрою на коронавірус. Він вважає, що в Україні знизилася кількість людей, які хворіють на COVID-19.

Упровадження тестування контактних осіб експрес-тестами на антиген COVID-19 може призвести до збільшення показників захворюваності. Про це 14 грудня в ефірі каналу ICTV сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

"Ми впровадили так зване скринінгове тестування, коли тестуємо контактних осіб, ми вже почали його проводити експрес-тестами на антиген – це швидкі тести за 15 хвилин. І ми розуміємо, що кількість виявлених хворих може зрости, тому що зараз безсимптомних ми не бачимо", – сказав міністр.

За словами Степанова, у лабораторних центрах МОЗ зменшилися черги.

"У нас зменшилася кількість звернень. Станом на сьогоднішній ранок у наших лабораторних центрах взагалі немає черг, нулі стоять... У нас зменшилася кількість людей, які хворіють на COVID-19. Ми побачили це за цифрами. У нас стабілізувалася ситуація у тому числі у зв'язку із карантинними заходами... Ми це фіксуємо за різними даними: звернення до сімейних лікарів, кількість проведених тестів, звернення на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я", – сказав він.

В Україні 124 лабораторії усіх форм власності задіяли до проведення тестування на коронавірусну інфекцію. Із початку епідемії, за даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні провели 5 млн 85 тис. ПЛР-тестів. Глава МОЗ заявляв, що в Україні планують робити щонайменше 1 млн швидких тестів на антиген COVID-19 на місяць.

2 грудня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Кабінет Міністрів працює над проєктом тотального тестування на COVID-19.

Станом на 15 грудня в Україні підтвердили 909 082 випадки коронавірусу, померло 15 480 хворих, одужало 522 868.