Із 30 березня оператори одержать дозвільні документи на впровадження 4G-зв'язку – Український центр радіочастот

Із 30 березня оператори зможуть упроваджувати 4G-зв'язок в Україні
Фото: pixabay.com

Технологію 4G-зв'язку будуть упроваджувати в Україні поступово, зазначив виконавчий директор Українського центру радіочастот Вадим Гулько.

Український центр радіочастот із 30 березня готовий видавати українським мобільним операторам перші дозвільні документи на експлуатацію в Україні станцій 4G-зв'язку. Про це повідомила прес-служба центру.

Там зазначають, що кілька днів тому Генштаб Збройних сил України погодив документи на використання операторами радіочастот.

Виконавчий директор центру Вадим Гулько заявив, що технологію будуть упроваджувати в країні поступово.

"4G – перспектива не одного дня. Технологія буде впроваджуватися, як і 3G, поступово. Проте фахівці Українського центру радіочастот, як і раніше, будуть сприяти процесу розгортання мережі максимально ефективно", – сказав він.

Представник мобільного оператора "Vodafone Україна" Ольга Устинова на прес-конференції 29 березня заявила, що компанія запустить 4G-зв'язок у перших українських містах 30 березня або 2 квітня, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

"До кінця дня ми плануємо отримати рахунки та оплатити їх. Тоді ми запустимо 4G в п'ятницю. Якщо не встигнемо, тоді вже понеділок", – сказала вона.

Vodafone збирається запустити 4G-зв'язок у діапазоні 2,6 ГГц у 28 містах.

У прес-службах Lifecell і "Київстар" повідомили, що також очікують одержання необхідних дозволів найближчим часом і готові до запуску зв'язку четвертого покоління.

У липні 2015 року президент України Петро Порошенко підписав указ про впровадження 4G. Згідно з документом, зв'язок 4G мав запрацювати в Україні у 2017 році.

4 липня 2017 року Кабмін дав старт упровадженню зв'язку 4G в Україні. Голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, Олександр Животовський заявив, що в Україні є п'ять діапазонів, у яких може бути впроваджено 4G.

9 серпня Кабінет Міністрів затвердив проведення конкурсу на отримання ліцензій на запуск в Україні 4G.

31 січня українські мобільні оператори "Vodafone Україна", Lifecell і "Київстар" заплатили 2,456 млрд грн за 80 МГц у діапазоні 2600 МГц за право розгорнути зв'язок 4G.