З 8 листопада українцям із протипоказаннями до вакцинації проти COVID-19 видаватимуть довідку – Ляшко

Після перенесеного COVID-19 робити щеплення можна одразу ж, щойно організм відновився, пояснюють у МОЗ
Фото: depositphotos.com
Незабаром українці, які мають прямі протипоказання до вакцинації проти COVID-19, зможуть дістати відповідні довідки, щоб показувати їх замість COVID-сертифіката про вакцинацію. Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко в інтерв'ю "Українській правді".

На запитання, як людям із протипоказаннями ходити до торгових центрів у червоних зонах карантину чи користуватися громадським транспортом без сертифіката, Ляшко відповів, що законодавство "передбачає довідку", і з 8 листопада українці зможуть її дістати.

"У нас там є "зірочка", де написано, що за обґрунтованих причин людині видається інший документ", – сказав міністр.

Ляшку важко сказати, чи буде ця довідка доступною в застосунку "Дія".

Водночас він зазначив, що реальних протипоказань до вакцинації не надто багато.

"Є загальні протипоказання, зазначені у наказі, і є протипоказання, які записані в інструкції виробника. Але у нас часто звідкись виникає ще низка міфічних протипоказань. Найпоширеніший: люди чомусь думають, що перенесений COVID є протипоказанням до вакцинації й починають відтерміновувати її на шість – вісім місяців", – сказав Ляшко.

Міністр наголосив, що робити щеплення можна одразу ж після того, як минули симптоми хвороби й організм відновився.

"За той час, поки ви чекаєте – міфічних шість чи дев'ять місяців, – шанс померти в 11 разів більший, ніж у вакцинованих. Це показує статистика", – заявив глава МОЗ.

Він також розповів, як отримати сертифікат у "Дії", якщо вакцинувався за кордоном, – після приїзду в Україну треба піти до свого сімейного лікаря та показати йому документ, який підтверджує факт щеплення. Тоді дані занесуть до медкартки та української електронної системи охорони здоров'я.

У вересні заступник міністра охорони здоров'я – головний санітарний лікар Ігор Кузін заявив, що абсолютних протипоказань до всіх COVID-вакцин, що є в Україні, у людини не може бути.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield, AstraZeneca-SKBio і AstraZeneca), Pfizer/BioNTech (Comirnaty), Sinovac Biotech (CoronaVac) і Johnson & Johnson (Janssen). Також щеплення роблять вакциною від Moderna (Spikevax).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. З 21 липня почали п'ятий етап вакцинації: зробити щеплення можуть усі охочі віком від 18 років. В Україні обидві дози вакцини станом на 26 жовтня дістало майже 7 млн українців.