З тимчасово окупованої території вдалося повернути 12 українських дітей – Лубінець

За даними Лубінця, дітей вивезли з трьох регіонів України
Фото: Омбудсман Лубінець Дмитро / Telegram

На підконтрольну українській владі територію з тимчасово окупованої (ТОТ) частини країни вивезли 12 дітей і їхніх родичів. Про це 19 липня повідомив у Telegram уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"На батьківщину вдалося повернути 12 українських діток. Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій і Херсонській областях. На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території", – написав він.

Омбудсмен зазначив, що "кожна родина по-своєму переживала безлад, який чинить окупаційна влада".

"Родини розповідають, як їм примусово нав’язували брати російські паспорти, адже без "нових документів" громадяни безправні й не могли користуватися жодними соціальними гарантіями чи медичною допомогою. Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на "реабілітацію", яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати "російські школи", у яких здійснювалася активна агітація за "русский мир", – розповів він.

Лубінець підкреслив, що повернені українці свідчать про те, що росіяни "затримують, б'ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і застосовують методи катування", а також регулярно проводять безпідставні обшуки в будинках місцевих жителів.

"Саме відчуття своєї безправності, обмеженості, усвідомлення того, яке майбутнє очікує на дітей, – стало для родин поштовхом виїзду на підконтрольну Україні територію. Родини вже відвідали наш Центр захисту прав дитини. З ними поспілкувалася компетентна мультифункціональна команда, яка зафіксувала злочини, свідками чи жертвами яких вони були", – пояснив омбудсмен.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", з України депортовано понад 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в Росію.

У травні Лубінець сказав, що Україна має докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.