Протягом вихідних у трьох українських центрах масової вакцинації зробили майже 5 тис. щеплень проти COVID-19

У межах пілотного проєкту центри масової вакцинації в Україні відкрили у Києві, Львові та Одесі
Фото: Одеський обласний центр громадського здоров'я / Facebook
29–30 травня центри вакцинації проти коронавірусної інфекції в Києві, Львові та Одесі зробили 4885 щеплень.

Найбільше вакцинацій провели у столиці: упродовж двох днів – 3467 щеплень, повідомив у Facebook заступник голови Київської міськдержадміністрації Микола Поворозник.

У суботу в центрі вакцинації, відкритому на базі Міжнародного виставкового центру, вакцинували 1395 жителів Києва, у неділю – 2072.

До центру вакцинації у столиці вишиковувалися довгі черги. "Українська правда" писала 30 травня, що вони рухаються досить швидко: з кінця до середини черги – приблизно 25 хвилин.

У Львові центр вакцинації відкрили на "Арені Львів". Там за два дні щепили понад 1 тис. людей (384 у суботу та 657 у неділю), поінформував департамент охорони здоров'я Львівської обласної державної адміністрації у Facebook.

В Одесі центр вакцинації працює на стадіоні Національного університету "Одеська юридична академія", його відкрили пізніше ніж перші два – 30 травня. За перший день роботи в одеському центрі зробили 377 щеплень, повідомив у Facebook обласний центр громадського здоров'я.

Центри масової вакцинації в Києві, Львові та Одесі – пілотний проєкт МОЗ. Вони працюють у вихідні, приймають українців, які записалися на вакцинацію в застосунку "Дія".

Контекст:

Упродовж вихідних в Україні зробили понад 15 тис. щеплень: 29 мая – 8592, 30 травня – 6168. Загалом від початку кампанії першу дозу отримало 1 021 804, повністю вакциновано (отримало дві дози) – 125 777 українців.

В Україні зареєстровано вакцини проти коронавірусу від Oxford/AstraZeneca (Covishield і AstraZeneca-SKBio), Pfizer/BioNTech (Comirnaty) і Sinovac Biotech (CoronaVac).

Вакцинація у країні стартувала 24 лютого. В Україну завезли майже 3,5 млн доз вакцин від Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech і Sinovac Biotech. Остання партія вакцини, яку привезли в Україну – 500 тис. доз китайського препарату CoronaVac.

У МОЗ заявляли, що 2021 року Україна має отримати 42 млн доз вакцин проти коронавірусу.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення отримують медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовці зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки і освіти, а також людей віком від 60 років.

Призначений 20 травня міністром охорони здоров'я Віктор Ляшко пообіцяв, що до кінця 2021 року всі охочі в країні зможуть вакцинуватися проти коронавірусу. Водночас за літо щеплення "як мінімум" і "гарантовано" отримає 5 млн українців, прогнозує він.