Забруднення в річці Десна вже в Київській області – Держводагенство

Забруднення дійшло до 336 км від впадання в річку Десна, розповіли в Держводагенстві
Фото: davr.gov.ua

Пляма забруднення в річці Десна вже дісталася Київської області. Про це 15 вересня в ефірі національного телемарафону повідомив заступник глави Держагентства водних ресурсів Ігор Гопчак.

Відеозапис опублікували на YouTube-каналі програми "Подробиці", яка виходить на каналі "Інтер".

"На сьогоднішній момент […] забруднення дійшло до 336 км від впадання в річку Десна, це воно вже потрапило в Київську область між селами Літки і Рожни. Але основна концентрація ще знаходиться в Чернігівській області між селами Остер і Максим", – розповів Гопчак.

За його словами, експерти вже почали фіксувати перші ознаки зміни кольору води і рівня каламутності в Київській області.

Проте киянам не варто хвилюватися через якість питної води, додав Гопчак.

"У п'ятницю приїхало 120 тонн активованого вугілля, яке будуть використовувати додатково в очищенні води. Поставлено додаткові бонові загородження, є необхідні реагенти, додаткові. Тобто… може прибрати і запах, і органічну речовину, мешканці Києва будуть забезпечені питною водою", – резюмував заступник глави Держводагентства.

Контекст:

Держагентство меліорації та рибного господарства України повідомляло 27 серпня, що в річці Сейм, яка тече з РФ, зафіксували значне перевищення концентрації забруднювальних речовин – амонію і завислих речовин. У зв'язку із цим у населених пунктах заборонили купання, риболовлю, а також використання води із Сейму для технічних потреб.

31 серпня в Мінекології поінформували, що в Сумській і Чернігівській областях із річки Десна зібрали 18 тонн загиблої риби.

Джерелом забруднення річок Сейм і Десна є Тьоткінський цукровий завод у Курській області країни-агресора РФ, у воду потрапило щонайменше 5700 тонн продуктів перероблення цукру, повідомили 12 вересня в Українському гідрометеорологічному інституті. Відновлення рік триватиме два-три роки, прогнозують в Інституті гідробіології НАН України.