Експерти розкритикували законопроєкт щодо захисту тварин за високі корупційні ризики

Експерти "Ліги антитрасту" вважають, що законопроєкт про реєстрацію тварин впроваджує непотрібних приватних посередників у вже наявну схему
Фото: pixabay.com

Експерти комунікаційної платформи "Ліга антитрасту" поскаржилися на законопроєкт №3796 щодо захисту тварин у Національне антикорупційне бюро України та Національне агентство з протидії корупції.

6 липня Верховна Рада України зареєструвала проєкт закону №3796 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідального поводження з домашніми та дикими тваринами, які утримуються в неволі".

Експерти комунікаційної платформи "Ліга антитрасту" розкритикували його і скерували скаргу в Національне агентство з питань запобігання корупції та Антимонопольний комітет України.

Ініціаторами законопроєкту є група із 27 народних депутатів, переважно із фракції "Слуга народу".

"...До авторського колективу входить також славнозвісний Антон Яценко, відомий, зокрема, своєю пов'язаністю з нещодавніми законодавчими ініціативами щодо "оціночної схеми" та рієлторської діяльності... (сам депутат свій зв'язок з оціночними майданчиками спростовує)", – ідеться в повідомленні.

Законопроєкт значно розширює перелік тварин, які потрібно обов'язково ідентифікувати та реєструвати. Якщо зараз у нього входять тільки сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, коні, свині, вівці й кози, то в разі ухвалення цього документа обов'язково ідентифікувати та реєструвати потрібно буде також домашніх, диких, безпритульних (бездоглядних) і лабораторних тварин.

"Ваші домашні кішечки, цуцики, папуги та хом'ячки також увійдуть до переліку тваринок, яких потрібно буде зареєструвати за цим законопроєктом", – уточнюють у повідомленні.

"Ліга антитрасту" – спільний освітній проєкт ГО "Рада захисту конкуренції та споживачів" та ГО "Наші гроші".

Відповідно до законопроєкту, інформацію про ідентифікованих тварин зможуть вносити до Єдиного державного реєстру тварин тільки "агенти з ідентифікації тварин" і лише за допомогою "авторизованих баз даних тварин".

"Тобто через приватних посередників, які навряд чи будуть займатися такою діяльністю безкоштовно, та за обов'язкову реєстрацію вам потрібно буде цим "прокладкам" заплатити", – пояснили експерти.

Водночас законопроєкт і пояснювальна записка до нього не дають відповіді на запитання, навіщо впроваджувати в систему ідентифікації та реєстрації тварин, яка діє сьогодні, низку посередників, уточнили в "Лізі антитрасту".

Автори законопроєкту №3796 стверджують, що його ухвалення не потребуватиме додаткових витрат із держбюджету.

"Це неправда. Адже ідентифікація та реєстрація тварин є платними процедурами, а закон України "Про ідентифікацію та реєстрацію тварин" передбачає обов'язкове відшкодування державою витрат власників тварин на їх ідентифікацію та реєстрацію", – говорять експерти.

Вони наполягають на тому, що вказаний документ має стати предметом пильної уваги як із боку Антимонопольного комітету України, так і Національного агентства з питань протидії корупції України.

"Ліга Антитрасту" – спільний освітній проєкт ГО "Рада захисту конкуренції та споживачів" та ГО "Наші гроші".