Замість ЗНО – мультипредметне тестування. Шкарлет розповів, якою може бути вступна кампанія – 2023

Міністр зазначив, що МОН України не може планувати проведення ЗНО у традиційному форматі
Фото: depositphotos.com

Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) було і буде механізмом прозорого вступу до вищих закладів освіти України. Однак в умовах воєнного стану є перешкоди його організації та проведенню, повідомив 22 листопада в Telegram міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

За його словами, неможливо охопити тестуванням потенційних студентів в українські заклади вищої освіти, які тимчасово перебувають за кордоном.

"Безпекова складова і труднощі логістики не дозволяють МОН планувати проведення зовнішнього незалежного оцінювання у традиційному форматі. МОН як альтернативу ЗНО розглядає проведення у 2023 році вдосконаленого НМТ (національне мультипредметне тестування"ГОРДОН"). Тестові завдання укладуть згідно з програмами ЗНО з відповідних предметів", – розповів Шкарлет.

Міністр зазначив, що НМТ міститиме обов'язкові й додаткові блоки. Обов'язковий складатиметься з чотирьох предметів – української мови, математики, історії України, іноземної мови (на вибір – англійська, французька, німецька та іспанська мови).

Спочатку вступники протягом 90 хвилин виконуватимуть завдання з української мови й математики, а після короткої перерви – з історії України та іноземної мови (також 90 хвилин). В окремий день вони зможуть скласти додатковий блок НМТ із фізики, хімії чи біології. Результатом можна буде замінити оцінку з історії України чи іноземної мови. Тестування з додаткових предметів триватиме 75 хвилин.

За словами Шкарлета, реєстрацію для участі у НМТ планують у квітні, а тестування – у червні – липні 2023 року. Для вступу 2023 року можна буде використати результати НМТ 2022–2023 років, а також ЗНО 2020–2021 років.

Міністр заявив, що змінити формат проведення вступних іспитів можна лише після ухвалення відповідного закону.

Контекст:

24 березня Верховна Рада скасувала державну підсумкову атестацію, ЗНО, єдиний вступний іспит і єдиний професійний вступний іспит 2022 року. Натомість для вступу на бюджет абітурієнтам потрібно було скласти національний мультипредметний тест, а контрактникам – подати мотиваційний лист.