"Записуєте женсчіну на безкоштовні нохті та повєстку вручаєте". Фотожаби та жарти про військовий облік для жінок

Фотожаби про обов'язковий військовий облік для жінок в Україні

Фото: facebook.com / yanina.sokolova

Міністерство оборони України 23 грудня затвердило розширений перелік спеціальностей, після отримання яких жінки мають ставати на військовий облік: у сфері держбезпеки, транспорту, телекомунікацій, електроніки, ІТ, журналістики тощо. Соцмережі відреагували жартами та фотожабами, добірку яких наводить видання "ГОРДОН".

23, 2021

 

Контекст:

У квітні набув чинності закон №1357-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" від 30 березня 2021 року. У ньому була норма розширення переліку професій. До цього діяв перелік спеціальностей, затверджений постановою Кабміну від 14 жовтня 1994 року.

Також згідно із законом, жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, мають стати на військовий облік. У жовтні Міноборони створило перелік спеціальностей та професій, а 17 грудня наказ набув чинності.

Зокрема, ідеться про журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, аналітиків, фінансистів, учених, менеджерів різного профілю, ветеринарів тощо.

За даними Міноборони України, 15% особового складу ЗСУ (31 тис.) складається із військовослужбовців-жінок. За словами президента Володимира Зеленського, із 2014 року кількість жінок у лавах ЗСУ зросла удвічі.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний уточнив 23 грудня, що українкам найближчим часом не потрібно йти до військкоматів у зв'язку з указом Міноборони щодо постановки низки професій на облік військовозобов'язаних.