"Щоб вони там подрукували на машинці, поки мужики будуть на фронті воювати". Арестович прокоментував військовий облік для жінок

Арестович наголосив, що в армії жінки зможуть замінити чоловіків на тилових спеціальностях
Фото: radiosvoboda.org
Спікер української делегації у тристоронній контактній групі з урегулювання ситуації на Донбасі, радник глави Офісу президента Олексій Арестович заявив, що наказ Міноборони про розширення професій українок, які мають стати на облік, є результатом боротьби жінок за рівні права. Про це він сказав у інтерв'ю каналу Politeka 23 грудня.

На запитання від глядачів, "хто додумався" зобов'язати жінок ставати на військовий облік, Арестович відповів: "Ну, гендерна рівність, перепрошую. Жінки цього домагалися всю дорогу? Ось, домоглися нарешті: усе, одні й ті самі вимоги до чоловіків і жінок".

Він нагадав, що узяття на військовий облік не означає, що жінок призиватимуть на службу, – просто "держава хоче знати, люди яких спеціальностей у неї є", на випадок, якщо почнеться воєнний чи надзвичайний стан і доведеться розгорнути армію ширше, ніж зараз.

"4,5 тис. спеціальностей має зайняти хто?.. Там діловоди, бухгалтери та інші спеціальності, які потрібні для документообігу, для фінансів тощо. Ну і запитання: 4 тис. мужиків туди призивати? То це дві бойові бригади за чисельністю, розгорнуті. Ну, то, можливо, усе-таки жінок призивати в тилові спеціальності, щоб вони там посиділи, подрукували на машинці, поки мужики будуть на фронті воювати? То все-таки, напевно, цікавіше", – заявив речник ТКГ.

Він також порівняв узяття на військовий облік із переписом населення.

Крім того, Арестович заявив, що частину жінок "не призвуть за жодних обставин, тому що в них малолітні діти".

Контекст:

У квітні набув чинності закон №1357-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку" від 30 березня 2021 року. У ньому була норма розширення переліку професій. До цього діяв перелік спеціальностей, затверджений постановою Кабміну від 14 жовтня 1994 року.

Також, згідно із законом, жінки, які мають спеціальність і/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, мають стати на військовий облік.

У жовтні Міноборони створило перелік спеціальностей та професій, а 17 грудня наказ набув чинності. Зокрема, ідеться про журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, аналітиків, фінансистів, учених, менеджерів різного профілю, ветеринарів та інших.

23 грудня голова комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, нардеп від "Слуги народу" Олександр Завітневич повідомив, що цей список буде скорочено.

За даними Міноборони України, 15% особового складу ЗСУ (31 тис.) складається із військовослужбовців-жінок. За словами президента Володимира Зеленського, з 2014 року кількість жінок у лавах ЗСУ збільшилася удвічі.