Заступника голови "Білоруського дому в Україні" не пустили в Україну

Фото: Беларускі Дом ва Украіне (БДУ) / Telegram
Родіону Батуліну, заступнику голови "Білоруського дому в Україні" Віталія Шишова, якого знайшли мертвим у Києві, 4 серпня не дозволили в'їхати в Україну. Про це повідомила пресслужба БДУ в Telegram.

"Сьогодні вранці на прикордонному пункті "Устилуг" заступник голови БДУ Родіон Батулін був повідомлений про заборону на в'їзд в Україну строком на три роки. Підстави заборони прикордонникам невідомі. Посилаються на секретність СБУ", – зазначили в релізі.

У БДУ додали, що Батулін виїхав на територію Євросоюзу 14 липня для вирішення питань із документами. 3 серпня, коли стало відомо про смерть Шишова, він вирушив назад до Києва. На кордоні Батулін дізнався, що з моменту виїзду є нев'їзним.

Судячи з фотографій, викладених БДУ, Батуліну заборонили в'їзд в Україну до 14 липня 2024 року.

Батулін – один з учасників зіткнення з охороною п'ятого президента України Петра Порошенка, яке сталося 25 липня 2019 року. За інформацією журналістів, Батулін є професійним бійцем змішаних бойових мистецтв із Латвії, народився він 1987 року. Про це 2 серпня 2019 року повідомляло "Радіо Свобода".

Контекст:

Шишов зник 2 серпня. Він вийшов із дому вранці і не повернувся. Імовірно, він міг бути на щоденній пробіжці, оскільки за місцем проживання не виявили його спортивних речей, повідомляли в БДУ.

Поліція Києва 3 серпня повідомила, що Шишова знайшли повішеним у київському парку. Правоохоронці розглядають дві основні версії смерті Шишова – самогубство або умисне вбивство під виглядом суїциду.

Представники БДУ впевнені, що смерть Шишова – спланована акція білоруської влади. "Немає сумнівів, що це спланована чекістами операція з ліквідації дійсно небезпечного режиму білоруса", – зазначали в організації.

Представник БДУ Юрій Щучко стверджував, що на обличчі Шишова були сліди побиття. У Нацполіції говорили про наявність саден на тілі Шишова.

Європейські політики вважають винним у смерті Шишова режим Олександра Лукашенка, який називає себе президентом Білорусі.

"Білоруський дім в Україні" є громадською організацією, яка надає допомогу громадянам республіки з житлом і працевлаштуванням.