Зеленський надав звання Героя України загиблим добровольцям

29 серпня в Україні святкують День пам'яті полеглих захисників
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський надав звання Героя України посмертно з врученням ордена "Золота зірка" Святославу Горбенку, військовослужбовцю добровольчого українського корпусу "Правий сектор".

Відповідний указ №449/2021 глава держави підписав 28 серпня.

"За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові", – зазначено у документі.

Звання Героя з врученням ордена "Золота зірка" також надали посмертно солдату Вікторові Гурняку. У каз №450/2021 Зеленський також підписав 28 серпня.

Горбенко загинув 3 жовтня 2014 року під час оборони донецького аеропорту. Він дістав смертельне поранення осколком танкового снаряда. Нагороду отримали батьки військовослужбовця Сергій і Лариса Горбенки. Про це повідомив Офіс президента України.

Гурняк загинув 19 жовтня 2014 року, коли під мінометним обстрілом вивозив поранених у районі 32-го блокпоста поблизу селища Сміле Луганській області. Нагороду вручили батькам загиблого захисника – Петру і Марії Гурнякам.

Фото: president.gov.ua

29 серпня в Україні відбуваються урочистості з нагоди Дня пам'яті полеглих захисників. Його було призначено указом президента 23 серпня 2019 року.

Сьогодні вранці Зеленський вшанував пам'ять героїв покладанням квітів до Стіни пам'яті полеглих за Україну.

Контекст:

Відразу після анексії Криму у 2014 році Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей,  з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри оприлюднені Україною факти і докази.

За даними ООН, з 14 квітня 2014-го до 30 червня 2021 року внаслідок конфлікту на Донбасі загинули 3901 цивільна особа, приблизно 4200 українських військових і майже 5800 бойовиків.