Зеленський про війну: Україна не торгує своєю землею й не кидає своїх людей

Україна не забуває про полонених
Фото: president.gov.ua

Україна повертатиме всіх своїх громадян, яких утримує країна-агресор Росія. Про це президент України Володимир Зеленський заявив 11 вересня під час виступу на четвертому саміті Кримської платформи, стенограму опублікувала пресслужба глави держави.

"Україна не забуває про полонених і не забула про [першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу] Нарімана Джеляла, [якого утримувала РФ]. Ми звільнили його, повернули додому, повернули в Україну, повернули свободу. І це не просто про одну людину. Це про нашу фундаментальну політику", – сказав Зеленський.

Президент України зазначив, що йдеться і про Крим, і про іншу тимчасово окуповану Росією територію, а також про всіх українців, яких РФ позбавила свободи.

"Ми нічого й нікого не залишимо в неволі. Я хотів би, щоб це чули всі наші громадяни в Україні, на тимчасово окупованих територіях України – хоч би де ви зараз були і хоч би як вам було складно. Це частина нашої моралі. Україна не торгує своєю землею й не кидає своїх людей. І коли ми працюємо зі світом заради справедливого закінчення цієї війни, ми нагадуємо не лише про землю, де зараз – тимчасово – триколор окупанта, а й про долі людей, які не можна залишати зруйнованими", – підкреслив він.

Зеленський вважає, що треба постійно нагадувати світові, близьким і рідним українських полонених, що про них пам’ятають і за них борються.

"Пам’ятаємо про Сервера Мустафаєва, Леніє Умерову, Амета Сулейманова, Тофіка Абдулгазієва, Владислава Єсипенка, усіх інших кримських вʼязнів – в’язнів Росії. Так само ми пам’ятаємо про всіх наших людей – і цивільних, і військових, дорослих і дітей, які зараз у російському полоні або які не за ґратами, але все ж змушені, на жаль, проходити через приниження окупацією – одне з найбільших знущань для будь-якої вільної людини. Це зло, яке мало назавжди залишитися в далекому минулому, але яке Росія принесла в цей час і забирає життя людей", – заявив він.

Контекст:

11 вересня Зеленський заявив, що Росія обмінює лише військовополонених на військовополонених, а політв'язнів, зокрема кримських татар, Україні повертати складніше. За словами президента України, до переговорів щодо повернення українців залучені, зокрема, такі країни, як ОАЕ, Катар, Туреччина, Азербайджан.