Зеленський заявив про бажання зробити Одесу пріоритетним курортом. Цього року місто вперше не увійшло до першого десятка морських курортів країни

Зеленський сказав, що Одеса має бути "найкращою, відмитою, побудованою і прикладом привабливості України для всіх туристів"
Фото: omr.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 30 вересня на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад заявив про бажання зробити Одесу пріоритетним курортом країни. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Під час засідання конгресу мер Одеси Геннадій Труханов говорив, окрім іншого, про пам'ятки архітектури і парки. Труханов, зокрема, скаржився на брак коштів на реставрацію пам'яток архітектури і висловлював надію на підтримку з боку президента щодо цього.

Зеленський відповів, що майже всі питання українських градоначальників до центральної влади закінчуються словами: "Нам катастрофічно не вистачає грошей". На такі прохання, за його словами, представники Мінфіну відповідають аналогічно, теж заявляючи про катастрофічний брак грошей.

Президент погодився, що Одеса сьогодні – "важливий магніт для українського туризму".

"Це вітрина. Вона повинна бути безпечною. Не хочу образити одеситів, але вона повинна бути найкращою, відмитою, побудованою і прикладом привабливості України для всіх туристів, перш за все для українців. Тому що якщо будуть прекрасні інфраструктурні проєкти, усі фасади, центральні вулиці та набережна в Одесі зроблені на найвищому рівні, то, якщо говорити прагматично, я впевнений, ці гроші [туристів] не будуть їхати в Єгипет чи Туреччину, Хорватію, Грецію – ці гроші в більшості своїй будуть залишатися в Україні", – сказав він.

Зеленський зазначив, що "в Одесі і красиво, і смачно".

"І історичний центр – не просто високі домівки та готелі, побудовані в пустелі, а є велика історія і привабливість. Тому я думаю, що у принципі ми повинні підійти з урядом до питання Одеси як до питання пріоритетного курорту. Це не значить, що не звертати уваги на інші курорти, у нас їх багато: і Західна Україна, і центр, і Херсонська область. Але якщо декілька мільйонів їдуть до вас, то ми повинні зробити максимум для того, щоб ці люди не розчаровувалися, а після цього поверталися другий, третій раз. Кажуть, саме так правильно розвивається туризм", – додав він.

Президент припустив можливість створення окремої програми щодо Одеси. Частина програми, за його словами, стосується ситуації з питною водою в місті та області.

Контекст:

Труханов на форумі спрогнозував, що цьогоріч Одеса за кількістю туристів, що відвідали місто, повернеться до показників, які були до пандемії коронавірусної інфекції – приблизно 3 млн осіб на рік.

Одеса за підсумками перших дев'яти місяців не увійшла до першого десятка морських курортів України за кількістю пошукових запитів Google-Maps&Search, повідомляло Державне агентство розвитку туризму України 29 вересня. Як пише "Укрінформ", місто вперше не потрапило до цього рейтингу.

Збираючись на море і пляжі, відпочивальники найчастіше шукали Залізний порт (Херсонська область), Кирилівку (Запорізька область), Коблево (Миколаївська область), Чорноморськ (Одеська область) і Лазурне (Херсонська область), констатували в Держтуризмі.