Зеленський заявив, що Україна розвиватиме атомну енергетику, незважаючи на протидію багатьох країн

Зеленський заявив, що Україна розвиватиме атомну енергетику

Скріншот: Офіс Президента України / Facebook

Президент України Володимир Зеленський вважає, що багато країн хоче "повністю знищити" українську атомну енергетику.

Україна має намір розвивати атомну енергетику, незважаючи на протидію іноземних держав. Про це на пресконференції в Рівному 1 жовтня заявив президент України Володимир Зеленський. Трансляцію брифінгу глави держави вели у Facebook Офісу президента.

"Це обов'язково будемо робити. У нас усе-таки більше ніж 50% генерації [електроенергії] – атомна, найдешевший вид електроенергії для українців, для споживача. Тому ми будемо її розробляти... У нас є всі можливості сьогодні бути одними з перших і в Європі, і у світі з генерації атомної енергії. Я розумію, що проти "атомки" працюватиме багато країн, щоб повністю знищити "атомку" в Україні, а ми її будемо, навпаки, захищати", – сказав він.

Зеленський уточнив, що в України є стратегія розвитку атомної енергетики в Україні та добудови атомних електростанцій.

В Україні – чотири дієві атомні електростанції (Запорізька, Рівненська, Південно-Українська та Хмельницька) з 15 енергоблоками типу ВВЕР (водо-водяний енергетичний реактор). Два блоки Хмельницької АЕС наразі у стадії будівництва із середини 80-х – роботи заморозили після аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Зеленський на початку вересня 2020 року заявляв про плани добудувати два блоки на ХАЕС.