Зеленський затвердив нову дату святкування Різдва й переніс низку інших свят

Зеленський підписав закон і указ про перенесення Різдва на 25 грудня
Фото: president.gov.ua
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №9431, який передбачає перенесення дати святкування Різдва із 7 січня на 25 грудня. У картці закону на сайті Верховної Ради України з'явилася інформація, що 28 липня закон повернуто до ВРУ з підписом президента.

Закон про зміну дат кількох державних свят Рада ухвалила у другому читанні 14 липня і скерувала на підпис Зеленському 25 липня.

Цей самий закон передбачає, що 15 липня в країні святкуватимуть День української державності (замість 28 липня), коли вшановують пам'ять князя Володимира Великого, а 1 жовтня святкуватимуть День захисників і захисниць України (замість 14 жовтня, яке пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Покрови Пресвятої Богородиці).

Окрім того, указом президента України №455/2023 перенесено ще кілька свят.

День української писемності й мови замість 9 листопада святкуватимуть 27 жовтня, а День усиновлення замість 30 вересня – 17 вересня.

День сім'ї в Україні святкуватимуть 15 травня, у Міжнародний день сім'ї. Всеукраїнський день працівників культури і майстрів народного мистецтва святкуватимуть щороку 9 листопада.

В указі також написано, що День хрещення Київської Русі – України та День української державності замість 28 липня святкуватимуть 15 липня. Цьогоріч день української державності востаннє святкують 28 липня.

Контекст:

24 травня стало відомо, що архієрейський собор Православної церкви України схвалив перехід на новий церковний календар. Згідно з ним, Різдво – 25 грудня, Покрова – 1 жовтня, Водохреща – 6 січня, День святого Миколая – 6 грудня.

Формально перехід на новий календар має затвердити ще помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Але предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній і деякі інші єпископи заявили "BBC News Україна", що питання вже вирішене й перехід на новий календар відбудеться 1 вересня.

Деякі свята зі змінними датами, такі як Великдень і Трійця, в Україні святкуватимуть за старим календарем. Такий перехід зі старого юліанського календаря на новий без урахування Великодня називають "новоюліанським календарем".

Перехід на новий церковний календар підтримує 63% українців. Про це свідчать опубліковані 8 червня результати опитування Соціологічної групи "Рейтинг".