ЗМІ оприлюднили подробиці про українців, яких евакуювали з Афганістану, та про тих, хто не зміг вилетіти

В Афганістані залишається щонайменше 56 українців
Фото: zaborona.com
Щонайменше 56 українців чекають на евакуацію з Афганістану після приходу до влади талібів. Про це 31 серпня повідомило видання "Заборона".

28-річний одесит Сафі Замарі розповів журналістам, що 25 серпня він дізнався, що ввечері буде евакуаційний літак. Однак після приїзду почали ширитися чутки про можливий вибух і Замарі поїхав з аеропорту. Українцям, які залишилися в аеропорту, удалося полетіти, іншим ні. А вже вранці 26 серпня в аеропорту дійсно прогриміли вибухи.

Чоловік розповів, що за той рік, що він одружений з афганкою, він намагався зробити візу для своєї дружини для поїздки в Україну. Заплатив $1050 за це, але у візі дружині відмовили, а гроші не повернули. Схожа ситуація у багатьох інших українців. Саме тому вони не могли вивезти свої сім'ї раніше: посольства України в Ісламабаді та Душанбе відмовляли у візах.

32-річний Саїдзай (він попросив не називати свого прізвища) живе в Одесі з 2005 року і вже 14 років є громадянином України. На початку серпня цього року він приїхав у Награхар на 20 днів на свято.

"У нас була війна – це не новина для Афганістану. Але ніхто не думав, що буде такий переворот. Біля будинку, де я живу зараз, розбиті машини, кидають ракети. Учора я був біля аеропорту, почали стріляти, і я [не міг більше чекати і] повернувся додому", – розповідає він.

Барекзай Абдул Гафар, який родом з афгано-української сім'ї і живе в Україні, розповів, що недавно його батько разом із родичами поїхав до Афганістану на похорон діда. Щойно "Талібан" захопив владу в країні, Гафар звернувся до українського посольства з проханням евакуювати своїх рідних.

Він зазначив, що його рідні чотири дні збиралися неподалік аеропорту, там був натовп, неможливо було протиснутися до воріт. Якось під час очікування в натовпі в аеропорту сталася перестрілка – куля влучила в руку його родича. Батько Барекзая Абдула Гафар розповідає, що в тисняві дорослі втратили маленьку доньку трьох-чотирьох років – вона впала і її затоптали на смерть. 23 серпня батька Гафара змогли евакуювати до Києва.

Відео: Заборона / YоuTube

Контекст:

Ситуація з безпекою в Афганістані погіршилася на тлі виведення американських військ, яке розпочали у квітні 2021 року. До 15 серпня рух "Талібан" узяв під контроль практично всю країну, зокрема столицю Кабул. Президент Афганістану Ашраф Гані цього ж дня втік за кордон.

На тлі наступу "Талібану" іноземні держави розпочали евакуацію своїх громадян. Кілька країн (зокрема США, Франція, Німеччина, Великобританія) спрямували своїх військовослужбовців до Афганістану для підтримання безпеки евакуації.

Україна організувала шість евакуаційних рейсів із Кабула. Загалом з Афганістану в Україну, за даними МЗС, евакуювали понад 650 громадян.

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак говорив 28 серпня, що всіх українських громадян, які заявили про бажання покинути Афганістан, евакуювали, але 30 серпня ЗМІ повідомили, що приблизно 100 осіб із дозволом на проживання в Україні чекають на евакуацію.

"Талібан" заявляв, що не атакуватиме військовослужбовців США. Однак бойовики встановили крайній термін виведення військ з Афганістану – до 31 серпня. США завершили евакуацію і виведення своїх військ за кілька годин до настання цієї дати.

30 серпня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала талібів полегшити безпечний прохід для людей, охочих покинути Афганістан, дозволити гуманітарним організаціям доступ у країну і відстояти права людини.