Знесення історичної "Садиби Зеленських". Приблизно 1 тис. людей вийшли на протест під КМДА

Люди вимагають додаткового охоронного статусу для всіх історичних будівель, старших за 100 років
Фото: Спадщина / Facebook

Увечері 20 липня активісти зібралися під Київською міською державною адміністрацією на акцію протесту у зв'язку зі знесенням "Садиби Зеленських" на вулиці Кониського. Про це повідомило "Суспільне".

За оцінкою видання, на акцію прийшло приблизно 1 тис. людей.

Серед організаторів мітингу – простір "Цегла", спільнота "Спадщина", ГО "Екопарк Осокорки", "Мапа реновації" та інші. Активісти стверджують, що на місці будівлі забудовники хочуть звести житловий комплекс "Тургеневъ".

Люди зібралися на сходинках із плакатами та зображеннями історичних будинків, знищених у Києві за останні роки. Люди скандували: "Досить нищити наше місто", "Досить руйнувати Київ", "Коли ми почнемо обирати спадщину, а не Тургенєва".

Після акції мітингувальники вирушили до знищеної пам'ятки на Кониського, 22.

Громадський активіст Дмитро Перов розповів, що вони вимагають від Київської міської ради й мера скасувати дозвіл на проведення підготовчих будівельних робіт, виданий департаментом архітектурно-будівельного контролю міста Києва; визнати "Садибу Зеленських" об'єктом культурної спадщини та занести її до Переліку пам'яток міста Києва; зобов'язати забудовника відновити будівлю, а також на найближчому пленарному засіданні проголосувати проєкт рішення про надання додаткового охоронного статусу для всіх історичних будівель, старших за 100 років.

Контекст:

"Садиба Зеленських" – дерев'яна, обкладена цеглою будівля, яку побудували 1890 року на замовлення купця Василя Маліна. Це одна з найстаріших будівель вулиці. У період із 1911-го до 1915 року тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських.

Споруду почали розбирати 2021 року, але суспільний розголос зупинив роботи, зазначає "Суспільне". На початку квітня 2024 року Перов повідомив, що забудовник завісив фасад будівлі 1890 року інформаційним щитом, на якому стверджує, що історична пам'ятка не має жодної історичної або архітектурної цінності, а її збереження нібито псує інвестиційний клімат міста.

У травні 2024 року Кличко підтримав петицію щодо збереження садиби й доручив вивчити можливість її занесення до Переліку щойно виявлених об'єктів культурної спадщини.

Увечері 19 липня поліції повідомили, що невідомі за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття. Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом знищення об'єкта культурної спадщини.

У КМДА і Мінкульті заявили, що "Садибу Зеленських" знесли несанкціоновано. У департаменті охорони культурної спадщини вимагають, щоб правоохоронці притягнули забудовника до відповідальності. 

Виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв уточнив, що будинок не має юридичного статусу пам'ятки, але ця будівля розташована в історичному ареалі міста і її визнано значною історичною будівлею, що "мало б зберегти її від знесення".