У центрі Києва знесли історичну Садибу Зеленських

Будинок звели в 1890 році
Фото: Ростислав Карандєєв / Facebook

У Києві 19 липня незаконно майже повністю знесли історичний "будинок Євменія Зеленського". Про це повідомив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв у Facebook.

За його словами, цьому будинку не було надано юридичного статусу пам'ятки чи щойно виявленого об'єкта культурної спадщини, як це передбачено пам'яткоохоронним законодавством.

Проте, за даними Історико-архітектурного опорного плану міста Києва, будинок розташований в історичному ареалі міста і його визнано значною історичною будівлею під назвою "Садибний житловий будинок" другої половини ХІХ ст. Такий статус мав би захистити будинок від знесення, зазначив Карандєєв.

Він додав, що в Мінкульті не отримували жодних проєктних пропозицій щодо цього будинку, а отже, не було жодних погоджень проєктної документації ані щодо нового будівництва на цій ділянці, ані щодо реконструкції зазначеної будівлі, ані щодо її демонтажу.

У поліції Києва повідомили, що встановлюють обставини знесення історичної будівлі. Правоохоронці проводять першочергові слідчі дії. Техніку, за допомогою якої зносили будівлю, вилучили.

Слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за ч. 2 ст. 298 (умисне незаконне знищення об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. 

Контекст:

Упродовж останніх років у Києві регулярно спалахують скандали через знесення історичних будівель або незаконну забудову. Один із найгучніших скандалів стосувався забудови Поштової площі, де у 2015 році під час планових робіт археологи виявили унікальні артефакти. У зв'язку із цим зупинили будівництво торговельного центру. Судова тяганина щодо цього тривала кілька років, а в серпні 2022 року Верховний Суд остаточно заборонив будівництво.

10 квітня 2021 року на вулиці Симона Петлюри самовільно демонтували будинок Уткіна. Поліція розслідувала цей випадок, а у Мінкульті знесення називали варварством.

Також у 2021 році спалахнув скандал через спробу знесення павільйону "Квіти України". На його місці хотіли збудувати коворкінг із ресторанами та спорткомплексом. Будівлю вже почали зносити, але проти були громадські активісти, які заблокували роботу. 3 серпня у КМДА повідомили, що будівлі надали охоронного статусу як об'єкту культурної спадщини Києва. Мінкульт заніс будівлю до реєстру державних пам'яток.