"Знести – це знищити історію й пам'ять народу". Керівник Лук'янівського СІЗО розповів, чи зніс би він цей ізолятор заради будівництва сучасного

Халавка розповів, як би поставився до знесення Лук'янівського СІЗО
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

У Лук'янівському слідчому ізоляторі в Києві свого часу сиділи визначні політичні діячі, тому він є історичним місцем. Про це сказав начальник слідчого ізолятора Володимир Халавка в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Гордон процитував двічі керівника української митниці Анатолія Макаренка, який сидів у СІЗО за президентства Віктора Януковича: "Я б усе це зніс і побудував би людське СІЗО в іншому місці". Він запитав Халавку, чи згоден він із цією думкою.

"Нове СІЗО не завадило б. Потрібно, щоб воно було близьким до європейських вимог, щоб там були всі умови як для осіб, яких утримують, так і для персоналу. Але подивіться історію, скільки тут було дуже відомих осіб, які колись були у в'язниці, а потім стали дуже великими політичними фігурами", – сказав Халавка.

Він зазначив, що це історичне місце і найкраще було б залишити його як пам'ятку в центрі Києва.

"Просто знести – це знищити свою історію й пам'ять народу. Я вважаю, що це не дуже правильно. Воно повинно бути. Може, не в такому вигляді... Для цього ми сьогодні й намагаємося його покращити", – сказав начальник СІЗО.

Контекст:

Під час екскурсії Гордону показали музей СІЗО, умови, у яких перебувають утримувані в ізоляторі особи, харчоблок і медчастину, розповіли про відомих людей, котрі колись були в ізоляторі, про відмінність звичайних камер і платних, про співробітників, які працюють у СІЗО.

"Цю професію треба любити. Я свою професію люблю, 18 років віддав цій системі. Тут потрібно працювати за покликом серця. Важкий контингент, ти маєш це все пропускати через себе, маєш людей чути, відчувати. Цій роботі треба віддаватися", – сказав Євсеєнков.

Перший корпус Лук'янівського СІЗО збудували в 1863 році. Це найбільша установа такого типу в Європі. У ній може перебувати 2535 осіб.