Каспаров відновить шахову кар'єру на турнірі у США

Каспаров пішов із шахів у політику у 2005 році
Фото: EPA

Російський шахіст Гаррі Каспаров отримав спеціальне запрошення від організаторів турніру в американському Сент-Луїсі.

Російський опозиційний політик Гаррі Каспаров відновить професійну шахову кар'єру. Про це повідомляє прес-служба шахової серії Grand Chess Tour.

Каспаров отримав спеціальне запрошення від організаторів турніру в американському Сент-Луїсі, який пройде в серпні. Серед його суперників будуть гросмейстери з Росії Сергій Карякін і Ян Непомнящий, вірменин Левон Аронян, індієць Вішванатан Ананд, американці Фабіано Каруана та Хікаро Накамура.

Сам Каспаров зазначив, що для нього повернення у професійні шахи є "хвилюючим".

"Звісно, я не очікував, що це відбудеться за 12 років після завершення кар'єри. Повернутися до дошки в Сент-Луїсі – це честь. Я б не хотів, щоб це відбулося в іншому місці", — заявив він.

Свою професійну кар'єру в шахах Каспаров завершив у 2005 році, заявивши, що має намір присвятити себе політичній діяльності. Відтоді він кілька разів брав участь в аматорських турнірах.

Уперше Каспаров став чемпіоном світу з шахів у 1985 році, завоювавши звання наймолодшого шахіста, що домагався коли-небудь цього титулу. На момент перемоги в чемпіонській грі проти Анатолія Карпова йому було 22 роки. До 1993 року утримував титул чемпіона світу за версією ФІДЕ.

Вісім разів ставав переможцем Всесвітніх шахових олімпіад.