Луценко заявив, що "Металіст" конфіскували у власність держави

Від 2016 року "Металіст" не бере участі в чемпіонаті України
Фото: kharkivoda.gov.ua

Харківський футбольний клуб "Металіст", який належав бізнесмену Сергієві Курченку, можуть передати у муніципальне управління, заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Суд конфіскував у власність держави харківський футбольний клуб "Металіст". Про це сьогодні, 3 жовтня, на брифінгу в Харкові заявив генеральний прокурор України Юрій Луценко, повідомляє "112 канал".

"Він повертається від Курченка до держави. Далі, очевидно, виконавчі органи країни приймуть рішення про його використання. Можливий варіант передачі в муніципальне управління, можливий конкурс для інвесторів, можливі інші варіанти, які вже є поза моєю компетенцією, але спільно з міністром юстиції Павлом Петренком ми можемо з гордістю повідомити харків'янам, що "Металіст" тепер належатиме не втікачам-клептократам, а харків'янам", – сказав він.

За словами Луценка, це вже другий випадок застосування спецконфіскації до власності бізнесмена Сергія Курченка. У липні у такий спосіб до держави перейшов Одеський нафтопереробний завод.

Власник групи компаній СЄПЕК Курченко, якому належав "Металіст", був одним з наближених екс-президента Віктора Януковича. Він утік із країни після зміни влади у 2014 році. Українські правоохоронці оголосили Курченка в міжнародний розшук. За даними міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, афери бізнесмена тільки у 2013 році коштували держбюджету 26 млрд грн.

Від 2016 року "Металіст" через проблеми з фінансуванням припинив участь у чемпіонаті України. До цього часу харків'яни посідали місця у трійці призерів, регулярно виступаючи в єврокубках.

Колишній власник клубу, президент інвестиційної групи DCH Олександр Ярославський у червні 2017 року заявляв, що не може повернути "Металіст", тому що він "у незрозумілому стані".