"Ігнорування атлетів – негідна поведінка". Олімпієць Горуна пояснив, чому заступився за Магучіх, яка обійнялася з росіянкою

Магучіх (праворуч) на Олімпіаді здобула бронзу, Ласіцкене (ліворуч) – золото
Український каратист, бронзовий призер Олімпіади, депутат Львівської міськради від "Самопомочі" Станіслав Горуна пояснив у Facebook, що своїм постом на підтримку легкоатлетки Ярослави Магучіх, яка обійнялася з росіянкою на Олімпіаді, хотів зупинити потік хейту в бік українки.

Спортсмен зазначив, що після його поста із захистом Магучіх весь хейт із неї перейшов на нього.

"Є спорт як сфера функцій держави, і є спорт як діяльність атлетів і тренерів. Для мене спорт – спортзал, напрацювання техніко-тактичних завдань, поліпшення фізичних кондицій, підготовка і виїзд на змагання, тренувальні збори, спаринги, харчування, зважування, виступи, перемоги. Цьому процесу я віддаю себе і свої сили. Упевнений, що і 19-річна Ярослава Магучіх теж. Там немає місця навіть для існування політики, тим більше, там немає умислу впливати політично, використовуючи спортивну впізнаваність", – підкреслив він.

Водночас, на думку Горуни, у спорті як сфері функцій держави політика якраз є.

"Це те, що працює навколо безпосередньої спортивної діяльності, те, що її забезпечує. Це імідж і престиж держави, це справа функціонування Міністерства спорту та інших профільних державних і комунальних структур та організацій. Це як міжнародні відносини, так і внутрішні відносини Мінспорту з федераціями. Це зарплати, призові та стипендії. Це діяльність цілого держапарату. Це площина, у якій я не працюю. Це не те, чим займаюся я, чи Ярослава Магучіх, чи Олег Верняєв, чи будь-який інший діючий спортсмен", – заявив каратист.

На його думку, привітання на п'єдесталі суперників обіймами – це звичний ритуал у всіх видах спорту в усіх країнах і традиційний вияв поваги.

"Міжнародна арена – це наслідки складної щоденної роботи атлета. І поведінка атлета на міжнародній арені також регламентована. Особливо коли атлет представляє рідну державу – він як ніколи мусить поводитися ввічливо та коректно щодо інших атлетів, тренерів чи функціонерів. Церемонія нагородження спортсменів – це традиційний ритуал, під час якого відбувається урочиста фіксація результатів змагань. Є писані і неписані правила поведінки атлетів на подіумі. Ярослава Магучіх усе зробила, як від неї очікувалося. А ігнорування інших атлетів на подіумі більше б розцінювалося як негідна поведінка спортсмена", – вважає Горуна.

Він додав, що усвідомлює всю складність і гіркоту подій останніх восьми років.

"Я жодним чином не хотів знехтувати чи применшити жертву наших бійців, наших героїв на благо і захист України! Я вдячний їм, що маю можливість займатися улюбленою справою і також приносити користь та перемоги нашій державі!" – резюмував спортсмен.

Контекст:

Українська стрибунка у висоту Магучіх, вигравши бронзу на Олімпіаді в Токіо 7 серпня, обійнялася з росіянкою Марією Ласіцкене, яка здобула золото в цій самій дисципліні. У соцмережах розкритикували українку і звернули увагу на те, що Магучіх є молодшою лейтенанткою ЗСУ, а Ласіцкене – капітанкою ЗС РФ.

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що в неї заплановано зустріч із Магучіх відразу після повернення спортсменки з Токіо, і закликала "припинити цькування Ярослави, доки ми не почуємо її власне пояснення".

Горуна 8 серпня написав пост, у якому заступився за українку і заявив, що спорт поза політикою.