Німеччина може заборонити росіянам в'їзд на змагання, попри рішення МОК

За словами Фезер, відкриття міжнародних змагань для спортсменів із Росії було б "ляпасом українським спортсменам"
Фото: EPA

Німеччина може відмовитися видавати візи російським спортсменам. Про це 10 квітня заявила міністерка внутрішніх справ ФРН Ненсі Фезер в інтерв'ю газетам медіагрупи Funke (опубліковано у закритій стрічці), її цитує Berliner Zeitung.

"Країни, в яких відбуваються великі спортивні заходи, не безсилі. Ви можете контролювати, чи можуть росіяни реально брати участь, видаючи візи. Якщо ми організуємо міжнародні змагання у Німеччині, то зможемо діяти відповідно. Тут ми завжди діятимемо з чіткою позицією", – сказала вона.

Фезер додала, що відкриття міжнародних змагань для спортсменів із Росії було б "ляпасом українським спортсменам", цитує її Morgen Post.

"Запропонувати розпалювачу війни [президенту РФ Володимирові] Путіну сцену для пропаганди – означає зрадити всі цінності спорту. МОК має запобігти цьому катастрофічному сигналу", – наполягала міністерка.

Вона зазначила, що для українських спортсменів "цілком неприйнятно зустрічатися зі спортсменами, які змагаються за країну, яка вбиває так багато мирних жителів України".

Контекст:

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, зокрема з території Білорусі. У зв'язку із цим 28 лютого виконавча рада МОК рекомендувала виключити спортсменів РФ і Білорусі з усіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи посадовців із цих країн.

25 січня 2023 року МОК виступив із заявою, в якій зазначив, що санкції проти Росії і Білорусі як держав залишаються чинними і на жодних змаганнях не може бути показано ідентифікаторів цих країн, таких як прапор чи гімн. Однак у МОК вирішили додатково вивчити можливість участі окремих спортсменів із РФ та Білорусі у змаганнях за суворих умов.

Глава НОК України Вадим Гутцайт 27 січня заявив, що не відкидає бойкоту Україною Олімпіади, якщо в ній братимуть участь білоруси і росіяни.

У лютому понад 30 країн, включно з Грецією країною заснування Олімпійських ігор і Францією, яка приймає їх у 2024 році, підтримали заборону на участь росіян і білорусів в Олімпійських іграх.

28 березня президент МОК Томас Бах оголосив, що комітет рекомендував спортивним федераціям дозволити росіянам і білорусам брати участь у змаганнях у нейтральному статусі та не допускати до змагань спортсменів і персонал, які активно підтримують війну РФ проти України або мають стосунок до російської і білоруської армій.