"П'ять років підготовки пролетіли перед очима". Беленюк розповів, як травмувався за три тижні до Олімпіади

Беленюк став чемпіоном Олімпіади у Токіо 4 серпня
Фото: НОК України та Олімпійська команда / NOC of Ukraine and the Olympic Team / Facebook
Народний депутат від "Слуги народу", борець греко-римського стилю Жан Беленюк, який виграв золоту медаль Оліпійськіх ігор 2020 у Токіо, розповів, що за три тижні до старту Олімпіади, 12 липня, під час вечірнього тренування дістав травму плеча. Про це він написав у Facebook.

Він зазначив, що травма сталася в "абсолютно нешкідливій, робочій ситуації".

"Я невдало приземлився ліктем на мат, можливо, місце приземлення було мокре від поту, і лікоть прослизнув, досі дивуюся, як це могло статися. І у мене вперше в житті вилетіло плече із суглобової сумки, за медичною термінологією – вивих плеча... Я відразу ж зрозумів, що сталося, адже не раз таке спостерігав наживо на змаганнях і тренуваннях у спортсменів, але ніколи б не подумав, що така ситуація може статися зі мною напередодні найважливішого старту у моєму житті... Всі п'ять років підготовки відразу пролетіли перед очима, мільйон думок у голові, а головне – біль від незвичного положення плечової кістки поза суглобом", – зізнався спортсмен.

Він зазначив, що відчував сильний біль і не розумів, як терпіти його до приїзду "швидкої". Медики зробили знеболювальний укол і того ж вечора відправили Беленюка на томографію, результати якої повідомили наступного ранку.

"Ніч, природно, була у мене безсонна, навіть не через те, що був набряк і плече нило, а через майбутній ранковий вердикт лікарів. А опис, на перший погляд, людині, яка особливо не розуміється на травматології, не обіцяв нічого гарного, суцільні розриви, надриви та бурсити", – написав борець.

Вранці медики запропонували Беленюку два розв'язання проблеми: шість тижнів носити бандаж або робити операцію, після якої знадобиться шість тижнів реабілітації.

"Коли вони дізнавалися про те, що у нас немає шести тижнів, у нас рівно 21 день до мого виходу на килим олімпійського турніру, вони замовкали на деякий час, вочевидь, шукали необхідні слова, а згодом намагалися пояснити, що так швидко регенерація тканин не відбувається і що з таким плечем мене не мають пустити на килим, що плече може назад вискочити будь-якої миті, це чиста авантюра, і що здоров'я важливіше", – уточнив Беленюк.

Він розповів, що тренер його заспокоїв словами "все нормально" і змінив графік тренувань, лікарка підтримала тренера. Спортсмен підкреслив, що оптимізм цих людей дисонував із його відчуттями і висновками лікарів.

"Цієї миті я зрозумів: потрібно лише відпустити ситуацію, робити все, що каже мені тренер, а там що буде, те й буде. В крайньому разі, за п'ять днів до старту є можливість заміни спортсмена", – заявив нардеп.

Реабілітація складалася із регулярних процедур і вправ для руки, а також уколів, що знімають запалення і приглушують біль. Беленюк написав, що ця ситуація  послання згори і вона зробила його сильнішим.

"Можливо, тільки з такою концентрацією на процесі підготовки я здобув можливість стати олімпійським чемпіоном", – зауважив спортсмен.

Контекст:

Беленюк народився 24 січня 1991 року в Києві. У серпні 2019 року його обрали депутатом Верховної Ради, він входить до фракції "Слуга народу".

Беленюк – срібний призер Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро 2016 року, чемпіон світу (2015) і Європи 2016-го і 2019 року. У червні 2019 року став чемпіоном Європейських ігор у ваговій категорії до 87 кг. У січні 2021 року завоював золоту медаль на турнірі серії Гран-прі у Загребі (Хорватія).

4 серпня Беленюк став чемпіоном Олімпіади у Токіо. Це перша золота нагорода у скарбничці національної збірної. Про свою травму він розповів після перемоги, лікарі перед поїздкою до Токіо сказали йому, що участь в Іграх з однією рукою – "чиста авантюра".