"Лікарі сказали, це авантюра". Беленюк виграв золото Олімпіади з травмою, яку треба було оперувати

Беленюк сказав, що про нього можна знімати фільм або писати книжку
Фото: ЕРА
Народний депутат від "Слуги народу" 30-річний борець греко-римського стилю Жан Беленюк виграв золоту медаль на літніх Олімпійських іграх 2020 року в Токіо попри травму, яка потребувала оперативного втручання.

Про це він розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода" 4 липня.

Беленюк дістав травму перед вильотом у Токіо. Учора, напередодні вирішального бою, спортсмен відмовився розповідати про стан плеча.

"У мене був тяжкий шлях сюди, я травмувався напередодні відльоту до Токіо і навіть до кінця не був упевнений, що буде змога в мене тут боротися. Тільки оптимізм і віра мого тренера Володимира Шацьких в мене дала змогу мені тут повністю реалізуватися. Дійсно, було достатньо важко. Лікарі, які мене опитали, сказали, що треба робити операцію на плечі. Коли ми сказали: "Яка операція? У нас через три тижні старт на Олімпійських іграх", – вони відповіли: "Це чиста авантюра, ми ще не бачили людей, які борються однією рукою", – розповів Беленюк.

Спортсмен зазначив, що ситуація, у яку він потрапив, може стати основою сюжету фільму або книжки.

"Про те, що зі мною трапилося, можна знімати фільми, писати книги, я думаю, що я цим і займуся в майбутньому, тому що реально ситуація була дуже, надто критична, і в перші дні [після травми] я в їдальні не міг піднос взяти своїми руками, і тільки через тиждень якось почав [руку] розробляти. Ми повністю поміняли техніку і тактику ведення бою", – сказав він.

Контекст:

Беленюк народився 24 січня 1991 року в Києві. У серпні 2019 року його обрали депутатом Верховної Ради, він входить до фракції "Слуга народу".

Беленюк – срібний призер Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро 2016 року, чемпіон світу (2015) і Європи 2016-го і 2019 року. У червні 2019 року став чемпіоном Європейських ігор у ваговій категорії до 87 кг. У січні 2021 року завоював золоту медаль на турнірі серії Гран-прі в Загребі (Хорватія).

Сьогодні Беленюк став чемпіоном Олімпіади в Токіо. Це перша золота нагорода у скарбничці національної збірної.

У медальному заліку на першому місці зараз Китай (32 золоті, 22 срібні та 16 бронзових медалей). На другому – США, на третьому – Японія.

Україна наразі на 37-му місці, у неї 11 олімпійських медалей: золота – у греко-римській боротьбі, дві срібні – у запливі на дистанції 1500 метрів вільним стилем і греко-римській боротьбі – і вісім бронзових – у жіночому дзюдо та вільній боротьбі (до 62 і 68 кг), у чоловічому фехтуванні, у стрільбі з пневматичного пістолета, у запливі на дистанції 800 метрів вільним стилем, у великому тенісі та в синхронному плаванні.