Скандал на Олімпіаді: боксерка, яка провалила гендерний тест, перемогла за 46 секунд

Каріні припинила бій із Хеліф, бо, за її словами, побоювалася за своє життя
Фото: EPA

Жіночий поєдинок 1/8 фіналу з боксу у вазі до 66 кг на Олімпійських іграх у Парижі завершився скандалом. Італійська спортсменка Анджела Каріні відмовилася продовжувати бій за 46 секунд поєдинку проти алжирки Іман Хеліф, яка не пройшла гендерного тесту. Про це пише The Telegraph.

Після відмови продовжувати бій Каріні впала на коліна у сльозах, пише видання. Було чути, як 25-річна спортсменка казала своєму тренеру: "Це неправильно". Згодом вона заявила журналістам, що ніколи у своїй кар'єрі її не били так сильно.

"Мені багато разів казали, що я боєць, але я вирішила зупинитися заради свого здоров'я. Я ніколи не відчувала такого удару. Після другого удару в ніс я більше не могла дихати. Я пішла до свого тренера і сказала: "Досить". Це міг бути матч усього мого життя, але на той момент мені потрібно було зберегти і своє життя", – заявила італійська спортсменка.

Каріні підтримала прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні. "Я знаю, що ти не здасися, Анджело, і я знаю, що одного разу ти зусиллями й потом заробиш те, на що заслуговуєш. У нарешті чесній конкуренції", – написала вона в соцмережі Х.

Хеліф дозволили брати участь у цих Олімпійських іграх, попри те, що торік її дискваліфікували з чемпіонату світу в Делі через провал тесту на тестостерон. Президент Міжнародної асоціації боксу Умар Кремльов сказав, що проби ДНК засвідчили наявність хромосоми XY. XY – це чоловічий хромосомний набір, а жіночий – XX. На тому самому турнірі з тієї самої причини дискваліфікували тайванку Лінь Юй Тін. Вона також бере участь у цій Олімпіаді.

У мережі розкритикували Міжнародний олімпійський комітет за дозвіл Хеліф і Лінь Юй Тін брати участь у жіночих змаганнях. У МОК на це відповіли, що кожна людина має право займатися спортом без дискримінації. "Усі спортсмени, які беруть участь у боксерському турнірі Олімпійських ігор у Парижі 2024 року, дотримуються правил допуску та реєстрації на змагання, а також усіх застосовних медичних правил, встановлених Боксерським союзом Парижа 2024 року", – ідеться в повідомленні комітету.