Стронгмен Новіков: На 90% моя заслуга, що спортсмени з РФ не приїжджають на змагання стронгменів

За словами Новікова, на початку повномасштабного вторгнення РФ він пообіцяв російському колезі "зробити все", щоб представники країни-агресора не змогли брати участь у змаганнях
Фото: novikov_strong_wsm / Instagram

Український стронгмен Олексій Новіков розповів в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, яку роботу проводив для усунення російських атлетів із міжнародних змагань у своєму виді спорту.

Стронгмен відповів на запитання Гордона, чи змагався коли-небудь Новіков із російськими спортсменами.

"Звичайно. Навіть товаришував до повномасштабної війни. Нас – умовно "русскоговорящих" – було два спортсмени серед усіх. [...] Він розумів прекрасно, що Росія зайшла на Донбас. [...] 22-го числа, за два дні до війни, я бачу виступ у нього в Instagram, де він – суддя в гумористичному шоу. А там – "омская молодежь поддерживает решение Владимира Владимировича Путина о присоединении Донбасса". І вони там посміхаються, показують "клас". Я написав йому: "Мішо, ви там узагалі головою вдарилися? Як ви можете підтримувати щось у моїй державі? Ви як себе відчуваєте?" Він відмахнувся від цього", – розповів Новіков.

За словами стронгмена, на початку повномасштабного вторгнення РФ він написав російському колезі гнівне повідомлення, а у відповідь надійшла фраза: "Война пройдет. Нужно людьми оставаться". Після цього, як розповів Новіков, він пообіцяв "зробити все", щоб представники країни-агресора не змогли брати участь у змаганнях стронгменів.

"Я йому сказав: "Не приїжджай на змагання, де я буду, тому що буде великий конфлікт. Воно тобі точно не треба. Тебе із цих змагань пізніше приберуть. Я все зроблю, щоб ви, русаки, не змогли приїжджати". З того часу росіяни не виступають там, де я виступаю. А це найтоповіші змагання. Може, у якихось дворах вони й виступають, але там, де найвищий рівень, – ні. Я постарався, довів, що вони підтримують Путіна і вторгнення. У мене були матеріали, я їх зберігав. Я вважаю, що на 90% моя заслуга, що російські спортсмени в моєму спорті не приїжджають на змагання стронгменів", – сказав Новіков.

Контекст:

Новіков народився 1996 року в Києві. Закінчив Київський національний торговельно-економічний університет.

Змалку займався силовими видами спорту. Новіков є чотириразовим володарем титулу "Найсильніша людина України" (2016-й, 2017-й, 2018-й, 2019 рік), володарем титулу "Найсильніша людина планети 2020" та "Найсильніша людина Європи 2022".

У листопаді 2020 року Новіков став другим українцем, який виборов титул найсильнішої людини у світі після Василя Вірастюка (той здобув його 2004 року).