Україна з рекордом виборола перше золото на Паралімпіаді 2024. У скарбничці – сім нагород

Олександр Комаров – паралімпійський чемпіон 100-метрівки вільним стилем
Фото: ukraineparadeaflympic / Instagram

Українець Олександр Комаров став переможцем запливу на дистанції 100 м вільним стилем на Паралімпіаді в Парижі. Про це 30 серпня повідомляє офіційний сайт Паралімпіади 2024.

Комаров пройшов дистанцію за 1:07.77 хвилини й установив новий паралімпійський рекорд серед спортсменів з обмеженням опорно-рухового апарату.

Попередній рекорд належав чемпіону Лондона 2012, бразильцю Даніелю Діашу – 1:09.35 хвилини.

Медальну скарбничку України поповнив і метальник списа Владислав Білий. Він став срібним призером серед параатлетів з ураженнями нижньої частини тулуба й ніг.

Спис метнув з особистим рекордом сезону – 52,86 м. Завдяки цьому результату в українця – друге срібло Паралімпійських ігор у кар'єрі. Спортсмен поступився лише світовому рекордсмену з Колумбії Хосе Лемосу, який на цих змаганнях побив власний рекорд.

Українська збірна станом на 30 серпня посідає 10-ту позицію в медальному заліку й має сім нагород.

Контекст:

XVII літні Паралімпійські ігри – восьмі літні Ігри за участю спортсменів-паралімпійців України. За роки незалежності українські паралімпійці взяли участь у семи літніх і семи зимових Паралімпійських іграх і вибороли загалом 613 медалей.

Літня Паралімпіада 2024 в Парижі стартувала 28 серпня і триватиме до 8 вересня. Україну в 17 із 22 видів спорту на Іграх представлятиме 140 спортсменів (найбільше представництво в історії).

У перший день змагань срібло Україні здобули плавець Антон Коль і плавчиня Ірина Пойда. Ще дві бронзові медалі – у плавчині Анни Гонтар і плавця Олександра Комарова.