"Amnesty International Україна": Захоплені Росією моряки – військовополонені, справа проти них є порушенням міжнародного гуманітарного права

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу"

Фото: ЕРА

Якщо російська сторона розглядає інцидент біля Керченської протоки як такий, що вимагає застосування бойової зброї, то йдеться про збройний конфлікт, заявили у правозахисній організації "Amnesty International Україна".

25 листопада біля Керченської протоки стався інцидент із застосуванням бойової зброї з боку російських прикордонників проти українських військових кораблів, водночас, згідно з чинними міжнародними нормами морського права, кораблі України не порушували державного кордону Росії, повідомила 28 листопада у Facebook прес-служба правозахисної організації "Amnesty International Україна".

"Іноземні судна, зокрема і військові кораблі, мають право на здійснення так званого мирного проходу – це прохід із метою перетину територіального моря за трьома причинами: для заходу в порт (що, власне, і було метою українських суден), для перетину територіального моря (наприклад, щоб скоротити маршрут) або для виходу з порту", – ідеться в повідомленні.

В організації зазначають, що військові кораблі мають право на мирний прохід і відповідно до російського законодавства.

"Навіть згідно з федеральним законом РФ від 31 липня 1998 року "Про внутрішні морські води, територіальні моря та прилеглі зони Російської Федерації", ст. 12 і 13, військові кораблі мають право на мирний прохід, проте з дотриманням деяких вимог: прохід повинен бути швидким, безперервним тощо. Режим Керченської протоки регулюється нормами двосторонньої угоди – договору від 2003 року між Росією й Україною. Згідно зі статтями цього договору, військові кораблі обох держав користуються свободою судноплавства в Керченській протоці. Таким чином, єдине, що могли порушити українські кораблі, це правила судноплавства, які стосуються безпеки. Але навряд чи у зв'язку із цим можна назвати обґрунтованим застосування бойової зброї", – продовжили в "Amnesty International Україна".

Там наголошують, що "якщо російська сторона розглядає цей інцидент як такий, що вимагає застосування бойової зброї, то ми маємо справу зі збройним конфліктом, а затримані вважаються військовополоненими".

"Відповідно, порушення кримінальної справи владою Російської Федерації проти 24 українських військових слід розглядати як порушення міжнародного гуманітарного права. До військовополонених мають застосовуватися норми Третьої Женевської конвенції від 1949 року. Їх не мають притягати до кримінальної відповідальності та судити, зобов'язані утримувати у безпечних та не принизливих для гідності умовах, забезпечувати харчування, одяг, медичну допомогу та можливість листування або інших форм зв'язку з рідними. Будь-які фізичні чи моральні тортури та будь-яка інша форма примусу не можуть застосовуватися до військовополонених для одержання від них будь-якої інформації. Військовополоненим, які відмовляються відповідати, не можна погрожувати, не можна їх ображати, переслідувати або вдаватися до обмежень їхніх прав", – резюмували у правозахисній організації.

25 листопада РФ обстріляла й захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. Із 24 захоплених українців троє дістали поранення.

ФСБ порушила проти українських військових кримінальну справу за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання державного кордону) Кримінального кодексу РФ. 27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту всіх українських моряків.

Військова прокуратура Південного регіону України повідомила про підозру вісьмох військовослужбовців РФ, причетних до захоплення українських кораблів, їм інкримінують статті Кримінального кодексу "планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни" і "замах на умисне вбивство".

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО й ОБСЄ.

У зв'язку із загостренням ситуації біля Керченської протоки 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнного стану у 10 областях на 30 діб. Порошенко підписав закон 28 листопада.

28 листопада президент Росії Володимир Путін сказав, що конфлікт у Чорному морі був провокацією української влади, спрямованою на ускладнення виборчого процесу в Україні, український президент Петро Порошенко назвав цю заяву неправдою. За словами українського лідера, Путін улаштував провокацію в Чорному морі, щоб перешкодити отриманню томосу про автокефалію православної церкви в Україні.