Апаршин заявив, що Україна не здатна протистояти РФ у Азовському морі

Апаршин: Сьогодні Крим використовується як інфраструктура, де накопичуються величезні запаси, я не думаю, що звідти можна здійснити прорив
Фото: gp.org.ua

Будівництво українських військово-морських баз на узбережжі Азовського моря не зупинить агресії Росії, а наступ із боку Білорусі Україна не має відкидати, заявив радник новообраного президента України Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин.

Широкомасштабний наступ Росії через Азовське узбережжя з метою пробити сухопутний шлях у Крим малоймовірний. Про це в інтерв'ю виданню "Апостроф" заявив радник новообраного президента України Володимира Зеленського з питань безпеки і оборони Іван Апаршин.

"Там немає такої можливості. Навіть коли я служив у Радянському Союзі, ми ніколи Кримському півострову не надавали великого значення як території, яку треба обороняти якимись дуже потужними силами. Там колись дислокувався 32-й армійський корпус, і вже в 1991–1992 роках ми навіть його звідти знімали... Тобто Крим завжди більше розглядався як база... Сьогодні Крим використовується як інфраструктура, де накопичуються величезні запаси, я не думаю, що звідти можна здійснити прорив", – зазначив Апаршин.

Він нагадав про існування системи попередження, яка відстежує переміщення військ.

"Пішла бригада на навчання – і ми про це знаємо, затрималася – теж про це знаємо, подали запаси – питання, а навіщо подали запаси?.. Є мільйон показників, за якими кожного дня відслідковується ситуація. І настає момент, коли ми кажемо, що точка неповернення пройдена... Тому нам найважливіше не пропустити цей момент. А щоб цього не пропустити, треба адекватно реагувати", – додав радник Зеленського.

Апаршин висловив думку, що українці в Азовському морі не здатні протистояти Росії.

"Я не хотів би, щоб наші експерти вимагали від нового президента невідкладно відновити Військово-морські сили. Почали там будувати дві нові бази, для чого це потрібно? Невже вони думають, що можна зупинити агресію Росії, побудувавши на березі моря ці бази?" – сказав радник Зеленського.

Він навів як приклад "стіну" на кордоні з Росією, яка, за його словами, не зможе вирішити жодної проблеми.

"Оскільки профільної освіти [у нового президента] немає, дуже важливо розказати, пояснити йому так, щоб він зрозумів. Наприклад, раптом 1-ша танкова дрезденська армія піде через територію Білорусі, а у нас там нічого немає. А чому немає? Бо ніхто нічого не спланував. І ось тут нам треба передбачити таку можливість... Президент України має почути різні точки зору й оцінити ризики, і що ще головніше – наслідки", – додав Апаршин.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.