Асєєв заявив, що йому пропонували стати представником ОРДЛО на переговорах у Мінську

Бойовики на Донбасі два роки утримували Асєєва
Фото: Станислав Асеев / Facebook

За словами донецького журналіста, ексв'язня бойовиків Станіслава Асєєва, він відмовився від пропозиції представляти ОРДЛО у тристоронній контактній групі в Мінську.

Донецький журналіст, колишній в'язень бойовиків Донбасу Станіслав Асєєв повідомив 9 червня у Facebook, що йому надходила пропозиція взяти участь у тристоронній контактній групі (ТКГ) у Мінську як представнику окупованих районів.

"Як відомо, з нашого боку ТКГ поповнили Денис Казанський і Сергій Гармаш. Обох знаю досить довгий час: люди, в репутації яких не маю жодних сумнівів. Щодо особисто мене: так, мені надходила така сама пропозиція від пана [віцепрем'єра, міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексія] Резнікова долучитися до цього процесу в Мінську", – написав він.

За словами журналіста, він відмовився, тому що не вважає для себе можливим "приймати в цьому участь саме в такому форматі".

"Причини такого рішення ми досить детально й довго обговорювали з віцепрем'єром, але розмова була конфіденційна, тож дозволю собі обмежитися вже сказаним", – зазначив Асєєв.

Станіслав Асєєв – донецький журналіст, який співпрацював із "Тижнем" і "Радіо Свобода" після окупації Донецька проросійськими бойовиками. Улітку 2017 року його звинуватили у "шпигунстві" і засудили до 15 років в'язниці. Його було звільнено в межах обміну утримуваними особами, який відбувся 29 грудня минулого року. Крім Асєєва, в Україну повернулося ще 75 осіб.

2014 року, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на оприлюднені Україною факти й докази.

Переговори про врегулювання конфлікту на Донбасі проводять у тристоронній контактній групі в Мінську (Україна, Росія, ОБСЄ), а також у нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини й Росії. На переговорах у Мінську присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР".

На засіданні ТКГ у Мінську Донбас представляють Денис Казанський і Сергій Гармаш, які 2014 року були змушені покинути рідне місто. Луганську область представляє юрист, голова міжнародної громадської організації "Луганське земляцтво" Вадим Горан. Також для участі в роботі ТКГ від окремих районів Луганської області заявлено відомого лікаря Костянтина Лібстера.