"Зуби ще нікому не заважали". Асєєв пояснив, чому четверо ексбойовиків відмовилися повертатися до "своїх"

Асєєв зазначив, що нічого дивуватися небажанню ексбойовиків повертатися на територію ОРДЛО

Фото: Станислав Асеев / Facebook

Журналіст і колишній політв'язень Станіслав Асєєв розповів про те, як на Донбасі катують ексбойовиків, які повернулися до них унаслідок обміну з Україною.

Журналіст Станіслав Асєєв, який повернувся в Україну у грудні в межах обміну утримуваними особами з терористами, пояснив, чому четверо ексбойовиків відмовилися повертатися на тимчасово окуповані території Донбасу. Про це він написав у Facebook.

Колишній політв'язень зауважив, що нічого дивуватися небажанню ексбойовиків повертатися на непідконтрольні українському уряду території Донбасу.

Асєєв розповів, що в лютому 2018 року, коли він був у полоні в бойовиків, його перевели в камеру, де був один із тих, хто повернувся на окупований Донбас у межах обміну: "Сидів блідий як стіна... сидів зі спиляними напилком зубами".

"Пізніше до нас потрапить його друг Володя Бірюков, який теж "щасливо повернувся". Володя в Донецьку дізнався, що таке "тапік" (катування електрикою за допомогою польового телефона ТА.  – "ГОРДОН"). Ну а третій "ворог народу" сидів у першій камері. Усі – з обміну. Тому хлопець на відео і каже – "ми квити". Зуби ще нікому не заважали", – прокоментував він відео з обміну, на якому один з ексбойовиків заявив, що він "воював за "ЛНР", а тепер його помилували, і ми квити".

16 квітня Україна і бойовики "ЛДНР" провели перший у 2020 році обмін утримуваними особами. В межах обміну бойовики відпустили 20 осіб, а Україна – 14 (бойовикам "ЛНР" передали чотирьох осіб, а забрали 11; бойовикам "ДНР" передали 10 осіб, забрали у них дев'ятьох).

Попередній обмін відбувся 29 грудня 2019 року. З непідконтрольних територій повернулося 76 українців, Україна передала 124 людини.

У Росії та окупованому нею Криму у в'язницях утримують 5 тис. громадян України, повідомляла 25 березня уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.