Безсмертний: Усі лідери країн Європи чудово розуміють, що Україна у планах Кремля – це проміжний етап

Безсмертний: Європу потроху захоплює традиційний націонал-консерватизм
Фото: Roman Bezsmertnyi / Facebook

Поступово інформація про реальні дії РФ у Криму та на Донбасі доходить до політичного керівництва європейських країн, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-представник України у тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

Росія та її союзники не підтримають підготовленого Парламентською асамблеєю ОБСЄ проекту резолюції про деокупацію Криму та частини Донбасу, у якому РФ визнано окупантом українського півострова, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" екс-представник України у тристоронній контактній групі Роман Безсмертний.

"ОБСЄ працює не за компромісним принципом, а за консенсусним. Очевидно, що Росія не підтримає ухвалення цієї резолюції. А відповідно, не проголосують за неї Білорусь, Вірменія тощо. Тобто все залишиться на рівні заяв і проекту резолюції. Проте потрібно визнати, що поступово інформація про реальні дії РФ у Криму та на Донбасі доходить до політичного керівництва європейських країн. До того ж усі лідери країн Європи чудово розуміють, що Україна у планах Кремля – це проміжний етап. Політичне керівництво країн Балтії демонструє більш гостру реакцію на ці події, ніж західноєвропейські держави. Річ у тому, що вони добре розуміють, чого їм боятися. Вони понад півстоліття прожили під радянським режимом і знають, що це таке", – зазначив Безсмертний.

За його словами, більшості європейських країн знадобиться не менше ніж 10 років, щоб усвідомити, наскільки висока загроза російської агресії.

"Ще одна причина, чому активізувалася ОБСЄ: Європу потроху захоплює традиційний націонал-консерватизм. Наприклад, подивіться на результати виборів у Франції. Окрім цього, позначилася на позиції Європи і ситуація з Аграмунтом (президентом ПАРЄ Педро Аграмунтом."ГОРДОН"). Думаю, років через 10–15 у Європи повністю відкриються очі і ми матимемо надійного союзника. Але от запитання: чи потрібен нам буде європейський союзник через стільки часу? Це залежить від того, чи витримаємо ми нападки РФ", – підкреслив співрозмовник.

Він не виключає, що через загрозу життю з боку проросійських бойовиків представники ОБСЄ можуть покинути Донбас.

"До того ж на ОБСЄ вплинуло кілька інцидентів на сході України, коли бойовики чіплялися до жінки-спостерігача спеціальної моніторингової місії, здійснювали обстріли та погрожували співробітникам ОБСЄ. Тобто не факт, що тепер спостерігачі взагалі захочуть перебувати на Донбасі", – резюмував Безсмертний.

Росія анексувала Крим після незаконного проведення "референдуму" 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною та Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

Після анексії Криму, у квітні 2014 року, на сході України почався військовий конфлікт, який триває досі. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.