Богуцька написала петицію до Конгресу США про визнання Путіна воєнним злочинцем

Богуцька вимагає судити Путіна за злочини проти людяності

Фото: Liza Bogutskaya / Facebook

Петиція Конгресу США про визнання президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем – це те, чого не зробив "жоден політик в Україні протягом чотирьох років війни", заявила громадський діяч Єлизавета Богуцька.

Громадський діяч Єлизавета Богуцька написала в Конгрес США петицію про визнання президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем. Про це вона повідомила у Facebook 10 червня.

"Я сьогодні зробила те, чого не зробив жоден політик в Україні протягом чотирьох років війни. Я написала петицію до Конгресу США про визнання президента РФ Володимира Путіна воєнним злочинцем. Нам із вами треба набрати протягом 30 днів 100 тис. підписів", – заявила Богуцька.

Текст петиції розміщено на сайті Білого дому, станом на 17.00 11 червня її підписали 1572 людини.

"Звертаюся до Конгресу США визнати президента Російської Федерації Володимира Путіна воєнним злочинцем і судити його Міжнародним воєнним трибуналом за злочини проти миру, розв'язування та проведення військової агресії проти України, Грузії та Сирії в порушення міжнародних угод про недоторканність кордонів, злочини проти людяності, знищення та поневолення цивільного населення на окупованих територіях за політичними, расовими та релігійними мотивами. Я прошу визнати Путіна воєнним злочинцем за катування українських громадян з окупованих територій, які є заручниками, засудженими Російською Федерацією, і відбувають покарання в російських в'язницях", – ідеться в петиції.

8–12 серпня 2008 року між Росією і Грузією стався збройний конфлікт. Російські війська спільно з південно-осетинськими формуваннями витіснили грузинські війська з Південної Осетії, яка офіційно є частиною Грузії, тимчасово зайнявши низку прилеглих до конфліктної зони районів Грузії. Пізніше Росія визнала незалежність Південної Осетії й Абхазії. Після конфлікту Росія і Грузія припинили дипломатичні відносини.

Війна в Сирії між урядовими військами і різними угрупованнями повстанців триває з 2011 року. Із 2014 року міжнародна коаліція, очолювана США, почала воєнну операцію в Сирії. Головною метою втручання заявлено боротьбу з бойовиками “Ісламської держави“, проте коаліція також надає підтримку противникам президента Сирії Башара Асада. У вересні 2015-го в конфлікт на боці сирійського уряду втрутилася Росія. Західні країни неодноразово звинувачували Москву в бомбардуваннях сил, опозиційних Асаду, і покладали на РФ відповідальність за застосування хімічної зброї.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року, після анексії РФ українського Криму. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.