Бойовики зірвали розведення сил і засобів у Станиці Луганській – штаб операції Об'єднаних сил

Спроби відвести сили та озброєння у районі Станиці Луганської виявлялися безрезультатними
Фото: EPA (архів)

Згідно з Мінськими угодами, розведення сил і засобів може відбутися тільки після семиденного дотримання режиму тиші, а бойовики 8 червня порушили перемир'я в Станиці Луганській Луганської області, поінформували у штабі операції Об'єднаних сил.

8 червня із 20.55 до 21.35 збройні формування Російської Федерації кілька разів обстріляли зі стрілецької зброї Станицю Луганську Луганської області з напрямку населеного пункту Миколаївка, повідомляє 9 червня пресцентр штабу операції Об'єднаних сил у Facebook.

"Зазначений факт у черговий раз демонструє небажання збройних формувань Російської Федерації та окупаційної адміністрації дотримуватися Мінських домовленостей щодо розведення сил і засобів на зазначеній ділянці місцевості, яке було сплановано на 16 червня 2019 року", – ідеться в повідомленні.

У штабі наголошують, що, згідно з Мінськими угодами, розведення сил та засобів може відбутися тільки після семиденного дотримання режиму тиші, що мають зафіксувати спостерігачі спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі.

"Враховуючи зазначене, датою наступного розведення сил і засобів на ділянці №1 "Станиця Луганська" може бути 17 червня 2019 року, лише за умови збереження режиму тиші до зазначеного терміну", – додали у штабі ООС.

21 вересня 2016 року на засіданні тристоронньої контактної групи в Мінську було підписано рамкове рішення про початок розведення сил і засобів на Донбасі на трьох ділянках. Воно вже відбулося в Петровському (1 жовтня 2016 року) і Золотому (7 жовтня 2016 року). Спроби відвести сили та озброєння у районі Станиці Луганської виявлялися безрезультатними. Українська сторона звинувачувала російсько-терористичні війська в обстрілах, які зривали розведення сил.

За повідомленням російського представника на переговорах у Мінську Бориса Гризлова, 5 червня 2019 року було досягнуто домовленості про розведення сил та озброєнь у районі Станиці Луганської з 10 червня.