Британський військовий експерт: На Азовському морі відбувається війна, хоча зараз це більше схоже на політичну гру

Військовий експерт: Через Маріуполь в України стало більше проблем, тому що зупиняється бізнес і може статися колапс
Фото: ЕРА

Росія матиме більше вигоди від зупинки порту Маріуполя, ніж від нападу на територію України, зазначив полковник британської армії у відставці і військовий експерт Глен Грант.

Не можна прикидатися, що на Азовському морі не відбувається війни між Україною і Росією. Про це заявив полковник британської армії у відставці, військовий експерт Глен Грант в інтерв'ю "ЛІГАБізнесІнформ".

"Там війна, хоча зараз це більше схоже на політичну гру, ніж на військовий конфлікт. Зараз позиція двох сторін в Азовському морі – не атакувати одне одного. Росія матиме більше вигоди від зупинки порту Маріуполя, ніж від нападу, і Росії просто нема на що нападати в Азові. Але через Маріуполь в України стало більше проблем, тому що зупиняється бізнес і може статися колапс", – розповів він.

Експерт зазначив, що РФ блокадою створює внутрішню напругу в Україні.

"Я абсолютно впевнений, що якщо Україна владнає ситуацію в Азовському морі, то Росія почне створювати проблеми в іншому місці. Росія – це не та проблема, яка просто зникне", – підсумував Грант.

Європейський парламент 25 жовтня без обговорення ухвалив резолюцію, в якій висловив стурбованість порушенням Росією міжнародного права в Азовському морі. У документі засуджують надмірну активність РФ щодо перевірки комерційних суден в акваторії Азова, як українських, так і третіх країн, зокрема тих, які йдуть під прапорами держав ЄС.

У квітні російські прикордонники почали зупиняти судна в Азовському морі. Протягом шести місяців РФ затримала понад 200 іноземних суден, які прямували в українські порти, заявив виданню "ГОРДОН" прес-секретар Держприкордонслужби України Олег Слободян.

За даними Державної прикордонної служби України на кінець жовтня, РФ вже зібрала угруповання із більше ніж 120 кораблів і катерів в Азовському морі.

У Кабінеті Міністрів України зазначали, що до кінця 2018 року в Азовському морі заплановано створення бази ВМС, щоб протистояти агресивним діям РФ у цьому регіоні.