Денісова попросила директора ФСБ Росії дозволити їй відвідати полонених українських моряків

Денісова підкреслила, що вже зверталася до глави ФСБ з аналогічним проханням
Фото: Людмила Денісова / Facebook

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова підкреслила, що готова в будь-який час поїхати до Москви, щоб відвідати захоплених РФ українських моряків, але для цього їй необхідно дістати дозвіл від директора Федеральної служби безпеки Росії Олександра Бортнікова.

14 грудня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова повідомила у Facebook, що повторно звернулася до директора Федеральної служби безпеки РФ Олександра Бортнікова із проханням дозволити їй відвідати українських моряків, які перебувають у СІЗО Москви.

Денісова зазначила, що родичі моряків постійно запитують її про їхній фізичний і психологічний стан, а також про умови утримання.

"Я готова в будь-який час відвідати їх, але на це потрібен дозвіл від російської сторони", – підкреслила омбудсмен.

Денісова додала, що вже зверталася до глави ФСБ з аналогічним проханням, але поки не отримала відповіді.

25 листопада РФ обстріляла і захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які поверталися до Одеси після спроби пройти через Керченську протоку в Азовське море.

Російські силовики затримали 24 українських моряків, пізніше їх заарештували у кримських "судах" і перевезли до Москви. Трьох поранених українців помістили в лікарню слідчого ізолятора "Матросская тишина", інших доправили до СІЗО "Лефортово".

Усім морякам висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 (незаконне перетинання кордону) Кримінального кодексу Росії.

США засудили дії Росії, назвавши їх проявом агресії, Євросоюз висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ. Заяви з вимогою звільнити українських моряків опублікували також НАТО та ОБСЄ.