Держдепартамент США закликав Порошенка і Путіна до прямих переговорів

Держдепартамент США закликає Росію повернути Україні судна і звільнити затриманих членів екіпажу
Фото: ЕРА

За словами державного секретаря США Майка Помпео, Вашингтон підтримує нормандський формат, водночас закликає президентів Росії та України Володимира Путіна і Петра Порошенка брати участь у врегулюванні ситуації в Керченській протоці.

США засуджують дії Росії щодо Військово-морських сил України в Керченській протоці. Про це йдеться в заяві державного секретаря США Майка Помпео, опублікованій на сайті відомства 26 листопада.

Помпео підкреслив, що ситуація є "небезпечною ескалацією і порушенням міжнародного права".

"Сполучені Штати засуджують ці агресивні дії Росії. Ми закликаємо РФ повернути Україні судна і звільнити затриманих членів екіпажу, а також поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включно з її територіальними водами. Ми закликаємо обидві сторони вивляти стриманість і дотримуватися міжнародних зобов'язань і договорів. Ми закликаємо президентів Порошенка і Путіна безпосередньо брати участь у врегулюванні цієї ситуації. У зв'язку з цим ми знову підтверджуємо нашу підтримку формату "Нормандської четвірки", – ідеться в заяві.

Також наголошують на тому, що США не визнають анексії українського Криму Росією.

25 листопада РФ захопила в Чорному морі катери українських ВМС "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу", які збиралися пройти через Керченську протоку в Азовське море. По кораблях відкривали вогонь. За даними ВМС України, троє українських військовослужбовців дістали поранення.

За словами начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, загалом на захоплених кораблях було 23 військових. Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявляла, що російські прикордонники затримали 24 українських моряків.

ЗМІ опублікували прізвища 22 захоплених РФ українських моряків.

У зв'язку із загостренням ситуації 26 листопада Верховна Рада підтримала указ президента України Петра Порошенка про введення воєнногого стану у 10 областях України. Документом передбачено запровадити особливий режим на 30 діб із 9.00 28 листопада 2018 року до 9.00 27 грудня 2018 року у Вінницькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській, Сумській та Чернігівській областях.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України і проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей.

У нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії – проводять переговори щодо врегулювання конфлікту. Глави держав нормандського формату (Україна, Росія, Франція, Німеччина) зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.