Лікар Комаровський: Зараз найбільше я боюся дифтерії, особливо з урахуванням того, що її нічим лікувати. Це буде катастрофа

Комаровський: Сироватки немає і не буде. Звідки вона візьметься?
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

В Україні підвищилася загроза епідемій у зв'язку з тим, що на сході країни йде війна. Про це заявив педіатр Євген Комаровський у інтерв'ю головному редактору видання "ГОРДОН" Олесі Бацман.

В Україні зараз немає чим лікувати дифтерію, заявив у ефірі програми "БАЦМАН" головного редактора видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на каналі "112 Україна" педіатр Євген Комаровський.

Відповідаючи на запитання, чи зросла загроза епідемій в Україні у зв'язку з тим, що йде війна, Комаровський сказав: "Ну звісно, збільшилася".

"По-перше, тому що туди йдуть величезні кошти. По-друге, тому що інформаційне поле зайняте, наприклад, не "Школою доктора Комаровського", а війною, і вважається, що ці речі несумісні... Зараз найбільше я боюся дифтерії. Особливо з урахуванням того, що її нічим лікувати. Це буде просто катастрофа... Не дай Боже! Я просто знаю, що це таке, це все через моє серце пройшло – і я дуже цього боюся", – заявив педіатр.

За його словами, в Україні немає протидифтерійної сироватки.

"Сироватки немає і не буде. Звідки вона візьметься?! Хоча у мене в холодильнику лежить доза на одну дитину", – сказав Коморовський.

Лікар Комаровський: Я б зробив три державні мови: українську, російську, англійську. Читайте повну версію інтерв'ю

У квітні Комаровський заявляв, що в Україні на дуже низькому рівні вакцинація від інфекційних хвороб, яка є одним із найефективніших способів їх профілактики. "У нас не тільки менше ніж 50% дітей щеплені від дифтерії, у нас узагалі немає ліків від неї. Якщо вдарить дифтерія – буде катастрофа", – говорив педіатр.

Дифтерія — інфекційне захворювання, яке викликає бактерія Corynebacterium diphtheriae, або "дифтерійна паличка". Найчастіше уражає ротоглотку, у дітей і дорослих починається потенційно смертельний набряк гортані. Тяжкість хвороби обумовлена отруйним токсином, який виділяє дифтерійна паличка. Для лікування використовують протидифтерійну сироватку (анатоксин), запобігти захворюванню можливо тільки за допомогою вакцинації.