Фесенко: Російська дипломатія веде цинічну, брехливу гру, щоби Москва зберегла вплив на конфлікт на Донбасі

Фесенко: Позиція Росії очевидна і зрозуміла будь-якому незаангажованому спостерігачеві, ознайомленому з обставинами цього конфлікту
Фото: Valeriy Tertychka / Facebook

Відкидаючи ідею уведення миротворців ООН на українсько-російський кордон, РФ підтверджує, що є стороною конфлікту на сході України, заявив у коментарі виданню "ГОРДОН" політолог Володимир Фесенко.

Якщо Росія втратить одноосібний контроль над частиною українсько-російського кордону, вона не зможе постачати на Донбас своїх найманців і зброю. Таку думку виданню "ГОРДОН" висловив політолог, голова правління центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, коментуючи заяву заступника міністра закордонних справ РФ Геннадія Гатілова про те, що Росія не бачить сенсу у розгортанні миротворчої місії ООН на українсько-російському кордоні.

"Позиція Росії очевидна і зрозуміла будь-якому незаангажованому спостерігачеві, ознайомленому з обставинами цього конфлікту. Якщо кордон буде закрито, до зони бойових дій перестануть потрапляти найманці і зброя. І це зразу підрубає коріння цього конфлікту. Тобто це ключове питання. Якщо ж кордон не закритий, РФ отримує можливість зберігати свої канали впливу. Саме відкритий кордон дає змогу Москві грати у гру "ми тут ні до чого" і "нас там немає". Перекриття кордону унеможливить реальну участь Росії у конфлікті на Донбасі", – зазначив Фесенко.

Він акцентував на тому, що Москва відмовляється йти на будь-які компроміси у питанні, пов'язаному з переданням контролю над кордоном.

"У нас багато хто незадоволений тим фактом, що пункт про передання контролю над українсько-російським кордоном стоїть останнім у Мінських угодах. На жаль, так там прописано. І критика через це цілком обґрунтована. У чому суть пропозиції Порошенка (президент України Петро Порошенко."ГОРДОН") і більшості країн Заходу? Передати контроль над кордоном на період урегулювання ситуації і проведення виборів не Україні, а миротворчій місії ООН. Це компромісний варіант. Але Росія відкидає і його, чим вкотре підтверджує, що є стороною конфлікту. Хоча публічно вони заявляють протилежне", – наголосив політолог.

За його словами, введення миротворців на кордон дасть змогу почати політичне врегулювання ситуації на Донбасі.

"Російська дипломатія веде цинічну, брехливу гру, щоб Москва зберегла вплив на конфлікт на Донбасі. Що буде, якщо миротворців уведуть винятково на лінію розмежування сторін?Найімовірніше, це приведе до замороження конфлікту. Унаслідок цього Донбас буде поділено: частина його буде підконтрольною Україні, а частина – Росії. Уведення ж миротворців на кордон дасть змогу розпочати процес політичного врегулювання конфлікту", – резюмував Фесенко.

За даними видання "Коммерсантъ", в українському проекті резолюції про розміщення миротворців ООН на Донбасі ідеться про необхідність підтвердити роль Росії як агресора. Джерело заявило, що Київ вимагає внести до резолюції формулювання "операція з примусу до миру" чи "операція із відновленню миру".

20 вересня, виступаючи на 72-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, президент України Петро Порошенко заявив, що миротворча місія ООН на Донбасі не має бути упередженою.

Цього дня Радбез ООН ухвалив резолюцію про реформу миротворчих операцій організації, яка передбачає активнішу участь у таких місіях країн Африканського союзу.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла б на користь вирішенню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщувалися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях". Того ж дня Росія винесла відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня у розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін припустив, що озброєна місія ООН може перебувати у районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона має охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

У Держдепартаменті США заявили, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу аж до кордону з РФ.

17 вересня представники РФ заявили, що Україна і США висловили неготовність працювати з російською резолюцією про розміщення миротворців ООН на Донбасі.