Росія не бачить сенсу в розгортанні миротворчої місії ООН на українсько-російському кордоні – МЗС РФ

Росія проти розміщення миротворців на кордоні, заявив Гатілов
Фото: ЕРА

Заступник міністра закордонних справ РФ Геннадій Гатілов стверджує, що Росія не є стороною в конфлікті на сході України.

Росія не бачить сенсу в розгортанні миротворчої місії ООН на українсько-російському кордоні. Про це в інтерв'ю агентству ТАСС заявив заступник міністра закордонних справ РФ Геннадій Гатілов.

За словами Гатілова, "Росія не є стороною" в конфлікті на сході України.

Дипломат стверджує, що Москва спирається на Мінські домовленості, у яких є низка питань, які потребують розв’язання до переходу до розмови про українсько-російський кордон.

Гатілов заявив, що "українці все ставлять із ніг на голову", намагаючись насамперед перекрити кордон. На думку заступника глави МЗС РФ, це суперечить Мінським домовленостям.

За даними видання "Коммерсантъ", в українському проекті резолюції про розміщення миротворців ООН на Донбасі йдеться про необхідність підтвердити роль Росії як агресора. Джерело заявило, що Київ вимагає внести в резолюцію формулювання "операція із примусу до миру" чи "операція з відновлення миру".

20 вересня, виступаючи на 72-й сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, президент України Петро Порошенко заявив, що миротворча місія ООН на Донбасі не має бути упередженою.

Цього дня Радбез ООН ухвалив резолюцію про реформу миротворчих операцій організації, яка передбачає активнішу участь у таких місіях країн Африканського союзу.

5 вересня президент РФ Володимир Путін заявив, що наявність миротворців ООН пішла би на користь вирішенню конфлікту на сході України. Він висловився за те, щоб миротворчі війська розміщувалися на лінії зіткнення сторін і "ні на яких інших територіях". Того ж дня Росія подала відповідний проект резолюції на розгляд Ради Безпеки ООН.

11 вересня в розмові з канцлером Німеччини Ангелою Меркель Путін припустив, що озброєна місія ООН може перебувати в районі конфлікту на Донбасі не тільки на лінії зіткнення. На його думку, вона повинна охороняти спеціальну моніторингову місію ОБСЄ.

У Держдепартаменті США заявили, що мандат миротворців ООН має поширюватися на всю окуповану територію Донбасу аж до кордону із РФ.

17 вересня представники РФ заявили, що Україна і США висловили неготовність працювати з російською резолюцією про розміщення миротворців ООН на Донбасі.