Генерал-майор СБУ Вовк: Не можу зрозуміти, де в нас утримують "заручників". Не дай боже ці слова вживати

Вовк: У нас немає заручників
Фото: Василь Вовк / Facebook

Вислів "обмін заручниками", вживаний вищими посадовими особами України, вигідний для президента Росії Володимира Путіна, заявив генерал-майор СБУ Василь Вовк. За його словами, потрібно утримуватися від таких формулювань.

Вищі посадові особи України не повинні вживати вислів "обмін заручниками", а говорити про гуманітарні поступки для осіб, які відбувають покарання в Україні за вчинення злочинів. Про це в ефірі "112 Україна" заявив генерал-майор Служби безпеки України, експерт із питань держбезпеки Василь Вовк.

Відповідаючи на запитання, які він бачить бар'єри в "обміні заручниками", Вовк сказав: "На жаль, я бачу перешкоди, коли кажуть "обмін заручниками". Я не можу зрозуміти, де в нас утримують заручників".

"У нас немає заручників. І це, до речі, говорите не тільки ви, це кажуть у верхах, це говорять вищі посадові особи, говорять про "обмін заручниками". Про це знають американці, французи, німці... Учасники нормандського формату. Ви повинні розуміти, що такі умови ставить Путін (президент Росії Володимир Путін. – "ГОРДОН") – "обмін заручниками". Вони не вважають, що ті особи, які перебувають у нас під слідством, під судом або відбувають покарання, є злочинцями або тими, кого підозрюють. Вони вважають, що вони "заручники" України", – продовжив генерал-майор СБУ.

За його словами, Україна повинна "чітко розставляти акценти" у формулюваннях для США і Європи.

"Тому що тут ми будемо мати наслідки. Це перше. По-друге, я б назвав це операцією, що ми йдемо на поступки, гуманітарні поступки, і звільняємо або тих, хто відбуває покарання, або змінюємо запобіжний захід тим, хто потрібен на сході України, хто потрібен Росії... Посадові особи повинні чітко розуміти, про що йдеться. Не про те, що "заручниками" обмінюються, ні. Не дай боже ці слова вживати. Їх перекладають, вивчають і заносять у відповідні протоколи", – сказав Вовк.

Він додав, що Україна "погоріла на цьому", прописавши вислів "взаємне звільнення незаконно утримуваних осіб" у Мінських домовленостях. "Ми себе поставили на місце терористів", – заявив Вовк.

Радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт зазначав, що Київ готовий передати представникам "ЛНР" і "ДНР" 306 осіб, які вчинили злочини проти територіальної цілісності країни, щоб звільнити 74 заручників на Донбасі.

За даними представника України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірини Геращенко від 24 листопада, на окупованих територіях утримують 162 українців.