Гіркін: Донбас нікому не був потрібним, тому його тупо грабували під загальним керівництвом Суркова

Гіркін: Донбас ніхто ніколи не збирався робити ні Придністров'ям, ні Абхазією, починаючи з літа-осені 2014 року
Фото: Игорь Стрелков / "ВКонтакте"

Колишній "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков) заявив, що куратори з Кремля під керівництвом помічника президента Росії Владислава Суркова від початку хотіли розграбувати Донбас, щоб потім повернути його Україні.

Куратори з Кремля на українському Донбасі від початку планували зруйнувати економіку в підконтрольних РФ районах. Про це 10 вересня заявив в ефірі інтернет-каналу "Рой ТВ" колишній "міністр оборони ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков).

"Її знищили, просто знищили. У хлам знищили. У принципі, якусь користь від цього паразитичну дістали, тобто висмоктали звідти якусь кількість кваліфікованих кадрів, насамперед середнього технічного персоналу, робочих кадрів, яких гостро бракує на сучасних російських підприємствах в оборонці. І все. Ось весь ефект того, що зробили московські куратори", – підкреслив він.

За словами Гіркіна, у цьому й полягала мета Москви на Донбасі.

"Донбас ніхто ніколи не збирався робити ні Придністров'ям, ні Абхазією, починаючи з літа-осені 2014 року. Його заздалегідь збиралися відправити назад у склад України в межах певної федералізації. Тому він абсолютно нікому не був потрібним, тому його тупо грабували під загальним керівництвом нашого любого друга [помічника президента Росії] Владислава Суркова", – підкреслив колишній ватажок бойовиків.

Він пояснив, що Сурков розставляв кадри на Донбасі, щоб вони допомагали або не заважали грабувати український регіон.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Гіркін на чолі групи бойовиків у квітні 2014 року захопив Слов'янськ Донецької області. Після того як у липні місто повернули під контроль Києва, утік у Донецьк, де очолив "міністерство оборони ДНР". До кінця 2014 року повернувся в Росію.