Головне за тиждень. У 10 областях України запровадили воєнний стан, українських моряків заарештували і перевезли до Москви

Головні події минулого тижня
Фото: ЕРА

"ГОРДОН" пропонує огляд головних подій 26 листопада – 2 грудня.

Арешт моряків

27-го і 28 листопада "суди" в Керчі та Сімферополі ухвалили рішення взяти під варту на два місяці українських моряків, членів екіпажів катерів "Бердянськ" і "Нікополь" і буксира "Яни Капу", які було захоплено в Чорному морі.

30 листопада стало відомо, що всіх заарештованих перевезли до Москви. 21 людину утримують у СІЗО "Лефортово", трьох поранених українців помістили до лікарні СІЗО "Матросская тишина".

Реакція у світі

Євросоюз 28 листопада висловив стурбованість застосуванням сили з боку РФ і наполегливо рекомендував Росії звільнити заарештованих моряків і повернути Україні захоплені кораблі. Заяви з вимогою звільнити українських моряків 28–30 листопада опублікували також НАТО, ОБСЄ і міністри закордонних справ "Великої сімки".

Країни Євросоюзу обговорюють можливість посилення санкцій проти РФ або введення нових.

29 листопада президент США Дональд Трамп 29 листопада заявив про скасування зустрічі з російським лідером Володимиром Путіним у зв'язку з тим, що РФ не повернула Україні захоплених у Чорному морі кораблів і військових моряків. Переговори мали відбутися 1 грудня в межах саміту "Великої двадцятки" в Аргентині.

Путін 1 грудня сказав, що під час зустрічі "на ногах" відповів на запитання Трампа щодо інциденту в районі Керченської протоки.

Фото: ЕРА

Воєнний стан

На позачерговому засіданні 26 листопада Верховна Рада 276 голосами затвердила указ президента про запровадження в Україні воєнного стану у зв'язку із захопленням українських кораблів у Чорному морі і загрозою наземного вторгнення РФ.

Спочатку документ передбачав, що воєнний стан введуть на 60 днів. Виступаючи у парламенті, президент Петро Порошенко уточнив, що особливий режим діятиме 30 днів і  поширюватиметься лише на 10 областей, які межують із Росією, Придністров'ям або розташовані на узбережжі Чорного та Азовського морів.

Указ президента і закон було опубліковано 28 листопада, проте відлік дії воєнного стану ведуть із 14.00 26 листопада.

Виборам – бути

Слідом за ухваленням законопроекту про введення воєнного стану депутати Ради 26 листопада проголосували за постанову про проведення чергових виборів глави держави 31 березня 2019 року.

Заборона в'їзду для росіян

У зв'язку із запровадженням воєнного стану Україна посилила прикордонний режим, у країну не пропускають громадян Росії чоловічої статі віком від 16 до 60 років, повідомив 30 листопада глава української Держприкордонслужби Петро Цигикал.

Перемога "Ощадбанку"

26 листопада стало відомо, що Арбітражний суд Парижа задовольнив вимогу про компенсацію збитків "Ощадбанку", завданих унаслідок анексії Криму. На користь позивача належить стягнути з Російської Федерації $1,3 млрд. Росія не визнала юрисдикції арбітражу.

"ВТБ Банк" – банкрут

Національний банк України 27 листопада зарахував "ВТБ Банк" (дочірня структура російського ВТБ банку) до категорії неплатоспроможних і оголосив про введення тимчасової адміністрації.

Фото: rbc.ua

Перший транш

Європейська комісія 30 листопада схвалила виділення Україні першого траншу четвертої програми макрофінансової допомоги в обсязі €500 млн. В українському Мінфіні повідомили, що гроші надійдуть у грудні 2018 року.

ДБР запрацювало

27 листопада Державне бюро розслідувань офіційно розпочало роботу. Присягу склало приблизно 300 слідчих центрального апарату і регіональних управлінь.

Синод і томос

29 листопада стало відомо, що Синод Вселенського патріархату склав Конституційний статут української церкви. Президент України Порошенко заявив, що Синод затвердив текст томосу про автокефалію УПЦ і що незабаром вселенський патріарх Варфоломій озвучить дату об'єднавчого собору.

"Велика двадцятка"

30 листопада – 1 грудня у Буенос-Айресі відбувся саміт G20. Зокрема, обговорювали воєнні конфлікти в Україні та Сирії.

США, Канада й Мексика підписали нову Північноамериканську торговельну угоду, яка замінить колишній договір НАФТА. Крім того, США і КНР домовилися про послаблення градуса торговельної війни.

Зурабішвілі стала президентом

Другий тур президентських виборів у Грузії відбувся 28 листопада. Перемогу здобула Саломе Зурабішвілі, яку підтримує керівна партія "Грузинська мрія". Вона набрала 59,52% голосів виборців. За опозиційного політика Грігола Вашадзе проголосували 40,48%.

Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі закликав громадян вийти на протести і вимагати анулювання результатів виборів.

Помер Буш-старший

41-й президент США Джордж Буш – старший помер увечері 30 листопада на 95-му році життя.

Фото: ЕРА

Патону – 100

27 листопада виповнилося 100 років відомому вченому Борису Патону. Він із 1962 року очолює українську Академію наук.