Хуг повідомив, що в місії ОБСЄ на Донбасі працює 39 російських спостерігачів

У штат місії ОБСЄ на Донбасі входить понад 700 співробітників
Фото: Прес-центр штабу АТО / Facebook

Приблизно 60% спостерігачів у спеціальній моніторинговій місії ОБСЄ на Донбасі представляє Європейський союз, повідомив перший заступник глави СММ Александр Хуг.

До складу спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі входять представники 40 країн. Про це 30 листопада перший заступник глави СММ ОБСЄ Александр Хуг заявив на брифінгу Гельсінської комісії у Вашингтоні, повідомив "Голос Америки".

"50–60% спостерігачів походить із країн ЄС. Найбільший контингент спостерігачів з однієї країни – це контингент США, який загалом становить 66 представників. Наразі Росія має контингент 39 спостерігачів", – сказав він.

Хуг зазначив, що патрулі місії складаються із представників різних країн.

"Після проведення патрулювання всі члени спостережного патруля мають узгодити свій звіт. Ці патрулі складаються із шести–восьми учасників, різних за національністю та походженням", – запевнив заступник глави місії.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

СММ ОБСЄ є неозброєною цивільною місією, яка спостерігає за ситуацією в усіх регіонах України. Вона регулярно готує звіти про становище у країні, а також бере участь у переговорах між сторонами конфлікту на Донбасі. Місія розпочала свою роботу 29 липня 2014 року. У штат СММ входить понад 700 співробітників.

У листопаді 2017 року "Народна міліція ЛНР" опублікувала відео, на якому видно, як представник СММ ОБСЄ люб'язно вітається та обіймається з одним із сепаратистів. В ОБСЄ назвали "мимовільним" жест члена місії, який привітав сепаратиста.

Представник України в гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко наполягає на зменшенні кількості росіян у місії ОБСЄ.