Хуг заявив, що перемир'я на Донбасі швидко закінчилося

Хуг: У першу добу з моменту поновлення зобов'язання про припинення вогню місія зафіксувала зниження на 53% кількості обстрілів
Фото: ЕРА

Зараз на Донбасі сторони повернулися до "звичайного" стану обстрілів, зазначив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.

"Шкільне перемир'я" на Донбасі стало паузою в бойових діях на Донбасі, а не їх припиненням. Про це на брифінгу заявив заступник голови спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александр Хуг, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"У п'ятницю, у першу добу з моменту поновлення зобов'язання про припинення вогню, місія зафіксувала зниження на 53% кількості порушень порівняно з попередньою добою... Наступного дня фіксували подальше зменшення кількості порушень. Однак до неділі кількість порушень режиму припинення вогню, зафіксованих СММ, знову почала зростати. Загалом у неділю зафіксовано 151 порушення, у понеділок – 173, у вівторок – 431, у середу – 186, пауза закінчилася", – заявив Хуг.

За його словами, зараз на Донбасі сторони повернулися до "звичайного" стану обстрілу.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі на засіданні в Мінську домовилася про безстрокове припинення вогню з опівночі 25 серпня з огляду на початок шкільного навчального року.

Українська сторона у Спільному центрі з контролю і координації режиму припинення вогню повідомила, що бойовики зірвали "шкільне перемир'я" вже на другій хвилині після його встановлення.

28 серпня канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон у спільній заяві закликали президента України Петра Порошенка і президента РФ Володимира Путіна виконати взяті на себе зобов'язання щодо припинення вогню на сході України. У заяві лідерів Франції та Німеччини було зазначено, що після телефонних переговорів лідерів країн "Нормандської четвірки" (Франція, Німеччина, Україна, РФ) 22 серпня ситуація з безпекою на сході Україні істотно не поліпшилася.